Weiden+kan+ook+met+hoge+veebezetting+op+huiskavel
Nieuws
© DIRK HOL

Weiden kan ook met hoge veebezetting op huiskavel

Het is heel goed mogelijk om met een hoge veebezetting toch relatief veel vers gras in de koeien te krijgen. Dat blijkt uit drie jaar beweidingsonderzoek op Dairy Campus. Zowel stripgrazen als roterend standweiden lenen zich goed bij een hoge veebezetting.

Het beweidingsonderzoek maakt deel uit van het project Amazing Grazing. 'Een hoge veebezetting weerhoudt sommige veehouders ervan om hun koeien naar buiten te doen', zegt onderzoeker Gertjan Hulshof. 'Wij hadden het idee dat die vrees onterecht is. We zijn daarin nu bevestigd.'

Twee systemen

Het driejarig onderzoek laat namelijk zien dat een groot deel van het gras op de huiskavel geoogst kan worden door het toepassen van beweiden. Dit kan zelfs bij een relatief hoge veebezetting van 7,5 melkkoe per hectare en bij twee sterk verschillende beweidingsystemen. De weersverschillen tussen de drie onderzochte jaren waren groot, zo ook de opzet van de verschillende proeven.

Vers grasopname per koe

De gemiddelde vers grasopname per koe per dag wisselde van jaar tot jaar, maar lag gemiddeld op 5,3 kilo droge stof per koe per dag. In 2016 en 2017 lag de vers grasopname bij standweiden een fractie, slechts een paar tienden hoger dan bij stripgrazen.

Daarentegen lag in de droge zomer van 2018 de vers grasopname bij standweiden juist lager dan bij stripgrazen. Gemiddeld over de drie proefjaren was er geen verschil in vers grasopname tussen de twee systemen.

Droog jaar

In alle jaren kon bij stripgrazen iets meer worden gemaaid, waardoor de totale grasproductie bij stripgrazen gemiddeld over de drie proefjaren een kleine ton droge stof per hectare hoger lag. In het droge jaar 2018 was het verschil tussen standweiden en stripgrazen het kleinst, waarschijnlijk veroorzaakt door de korte weideperiode.

Bij de langste weideperiode in 2016 was het productieverschil tussen standweiden en stripgrazen het grootst namelijk een kleine 2 ton droge stof per hectare.

Management

De twee beweidingssystemen liggen qua management ver uit elkaar, maar de vers grasopname laten weinig verschillen tussen de systemen zien. 'Een veehouder kan dus een graslandgebruikssysteem kiezen dat bij de bedrijfsvoering past zonder dat de grasopname lager hoeft te zijn dan bij een ander systeem', stelt Holshof. 'In het algemeen vraagt stripgrazen veel meer planning en aandacht. Daartegenover staat ook een wat hogere maaiopbrengst. Roterend Standweiden is veel eenvoudiger in de planning. Dit systeem levert dezelfde grasopname op en een iets lagere maaiopbrengst.'

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  3° / -2°
  55 %
Meer weer