Extra voorwaarde voor middel in sierteelt

Gewasbeschermingsmiddelen in de sierteelt moeten voortaan voldoen aan de maximale residulimieten voor honing. Dat meldt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Extra+voorwaarde+voor+middel+in+sierteelt
© Nieuwe Oogst

Honing kan residuen van werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen bevatten via door honingbijen verzamelde nectar en pollen. Hiervoor is een richtlijn opgesteld. 'Dat heeft onder meer gevolgen voor de sierteelt. Ook daarop kunnen bijen immers foerageren', stelt het Ctgb.

Om die reden worden middelen voor de sierteelt niet meer alleen beoordeeld op risico's voor het milieu of schadelijke gevolgen voor bijen, maar net als middelen voor eetbare gewassen – mensen consumeren honing – op residuen getest.

Vanaf 2020

Tot nu toe was er geen goede methode om voor residuen in honing een passende maximale residulimiet (MRL) vast te stellen. Deze leemte heeft Brussel opgevuld met een nieuwe richtlijn. Vanaf 1 januari 2020 moeten aanvragers deze MRL-richtlijn hanteren voor hun werkzame stof of middel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 9°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  5 %
Meer weer