Onderzoek naar methaanemissie uit stallen

In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) worden er dit jaar praktijkmetingen verricht naar methaanemissie bij veehouderijbedrijven. Om de sector hierbij te betrekken, worden bedrijfsbezoeken en workshops georganiseerd voor boeren.

Onderzoek+naar+methaanemissie+uit+stallen
© Persbureau Noordoost

Bij achttien melkveehouders, twee kalverhouders, twee geitenhouders en twee varkenshouders worden in dit onderzoek metingen verricht. De bedrijven zijn verspreid over heel Nederland. Er wordt onderzoek gedaan naar methaanemissies uit dierlijke mest. Hiervoor is in de stallen bij de deelnemende bedrijven meetapparatuur geïnstalleerd.

Daarnaast wordt onderzoek verricht naar emissies bij mestopslagen en silo's. Er worden ook een aantal testen uitgevoerd met bijvoorbeeld emissiearme stallen, het koelen van mest, nieuwe vloersystemen en het meten van variatie van enterische emissie van methaan bij koeien.

Klimaatdoelstellingen

Het onderzoek wordt gedaan omdat, als onderdeel van de klimaatdoelstellingen, de methaanemissie in 2030 met 1 megaton CO2-equivalenten moet zijn verminderd. Het ministerie wil door middel van de metingen inzicht krijgen in het niveau en de spreiding van methaanemissies uit veehouderijstallen.

Naast het ministerie zijn LTO Nederland, Wageningen University & Research en Schuttelaar & Partners betrokken bij de onderzoeken. LTO Projecten organiseert dit jaar een aantal bedrijfsbezoeken, workshops en lezingen. Veehouders krijgen tijdens deze bijeenkomsten informatie over het onderzoek en de bedrijfsmonitoring. Veehouders hebben daarnaast de mogelijkheid om vanuit de praktijk mee te denken over mogelijkheden en beperkingen van de methaanaanpak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer