Trips Coach brengt vlucht probleeminsect in beeld

Agrifirm en HLB Groene Vlieg lanceren dit seizoen de adviesdienst Trips Coach voor de beheersing van trips in uien op basis van intensieve monitoring. Doel is een effectieve bestrijding van de probleeminsecten die afgelopen twee groeiseizoenen veel schade hebben veroorzaakt in uienpercelen.

Trips+Coach+brengt+vlucht+probleeminsect+in+beeld
© Haijo Dodde

'Wij geven uientelers een goede indicatie van hoe populaties van trips zich ontwikkelen en wanneer het beste moment is om een bestrijding uit te voeren', vertelt teeltspecialist Erwin Boogaard van Agrifirm. Hij geeft uitleg over de adviesdienst Trips Coach waarmee Agrifirm en HLB Groene Vlieg dit seizoen beginnen en waarvoor beide bedrijven een samenwerking zijn aangegaan.

Vanaf half mei wordt afhankelijk van de ontwikkeling van het gewas gestart met de monitoring. Dan plaatsen medewerkers van HLB Groene Vlieg vangplaten in de uienpercelen.

Tweeledig

'De monitoring is tweeledig', zegt Boogaard. 'Aan de ene kant gaat het om het signaleren van vluchten in het gewas. Daarnaast willen we in beeld brengen hoeveel trips van buitenaf de percelen in vliegen.'

Door tijdig te signaleren wat er gebeurt met de populatie, zijn wij in staat om bespuitingen te laten uitvoeren, voordat er schade in het gewas ontstaat

Erwin Boogaard, teeltspecialist Agrifirm

Volgens de teeltspecialist zijn er duidelijk aanwijzingen dat de druk van trips en de mate van schade sterk afhankelijk zijn van de gewassen die in de buurt van een perceel te vinden zijn. 'We weten bijvoorbeeld dat luzerne een goede waardplant is van tabakstrips. Na het maaien gaan de tripsen migreren en dan strijken ze neer in andere gewassen, zoals uien.'

Wekelijks rapport

De uientelers die gebruikmaken van Trips Coach, ontvangen wekelijks een rapport over het aantal gevonden tripsen. Op basis van de vangsten en de gewascontrole in het veld geeft de buitendienst van Agrifirm advies over de juiste bestrijding. Als ondersteuning kunnen de deelnemers gebruikmaken van een speciale app.

'Door tijdig te signaleren wat er gebeurt met de populatie, zijn wij in staat om bespuitingen te laten uitvoeren, voordat er schade in het gewas ontstaat', aldus Boogaard.

Middelenkeuze

De teeltspecialist legt uit dat de middelenkeuze afhankelijk is van de gewasontwikkeling en het stadium van de insecten die worden gevonden. 'Systemische middelen werken goed op jonge larven, die de meeste schade veroorzaken', zegt hij.

'Voor een goede opname van deze middelen is een behoorlijk gewas nodig en groeizame omstandigheden. Als het wat schraler weer is, dan zijn contactinsecticiden effectiever op volwassen insecten.'

Andere gewassen

In eerste instantie lanceren Agrifirm en HLB Groene Vlieg Trips Coach dit seizoen om de problemen met trips in uien te tackelen. Mogelijk wordt de adviesdienst in een later stadium uitgerold over gewassen als prei en spruitkool en wellicht ook sluitkool, meldt Boogaard.

Vooral vanwege de zachte winters en warme zomers is de druk trips in diverse gewassen sterk toegenomen de laatste jaren. De schade betreft in uien door zuigaantastingen stilstand van de gewasgroei. De opbrengstderving vanwege trips kan oplopen tot 40 procent.

Actie op juiste moment
Doel van de adviesdienst Trips Coach is het uitvoeren van een effectieve bestrijding van trips door op het juiste moment actie te ondernemen. In een persbericht noemen Agrifirm en HLB Groen Vlieg dit de milieuvriendelijke totaaloplossing voor de beheersing van trips en de kans voor uientelers om opbrengstverliezen door tripsschade te voorkomen. Alle Nederlandse uientelers kunnen van Trips Coach gebruikmaken. Aanmelden kan via buitendienstmedewerkers of door te reageren op mailings van beide bedrijven. De kosten zijn ongeveer 50 euro per hectare, bij een areaal van minimaal 5,5 hectare. Uientelers die gebruikmaken van de steriele insectentechniek (SIT) van HLB Groene Vlieg, krijgen korting op hun deelname aan Trips Coach.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer