CBS overlegt oogstraming uien met sector

Voor publicatie van de voorlopige oogstraming van uien bespreekt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de cijfers met relevante partijen uit de sector, waaronder LTO.

CBS+overlegt+oogstraming+uien+met+sector
© Wim van Vossen

Doel van het vooraf bespreken van de cijfers, is het toetsen van de betrouwbaarheid er van en het verbeteren van de kwaliteit van de prognose. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een motie van de CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Joba van den Berg.

De achtergrond van deze motie was dat het publiceren van de voorlopige oogstramingen van uien onwenselijke effecten kan hebben op de prijszetting van uien. De Kamerleden stelden daarom voor om de voorlopige raming van het CBS niet in oktober, maar pas in december te publiceren.

Europese verplichting

In zijn antwoord benadrukt Wiebes dat de voorlopige oogstraming een Europese verplichting betreft. De Europese Commissie gebruikt de opbrengstprognoses voor het samenstellen van de Landbouwrekeningen, als onderdeel van de nationale rekeningen die voor eind november moeten worden opgeleverd.

Om in de planning van de oogstprognoses ruimte te maken voor een bespreking tussen het CBS en de sectorpartijen kan publicatie van de voorlopige raming met maximaal twee weken worden uitgesteld. Dit om toch te kunnen voldoen aan de Europese verplichtingen. Het CBS gaat ook onderzoeken of het in de methodiek mogelijk is om de oogstcijfers te voorzien van onzekerheidsmarges.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer