Grond mag niet meer bij import planten

Aanhangende grond bij import van plantmateriaal uit derde landen is vanaf 1 september 2019 niet meer toegestaan. Alleen onder strenge voorwaarden zijn uitzonderingen mogelijk.

Grond+mag+niet+meer+bij+import+planten
© VidiPhoto

De voorwaarde is een Europees besluit dat is opgenomen in een bijlage van de Fytorichtlijn. De maatregel is volgens de Europese Commissie nodig om de lidstaten beter te beschermen tegen fytosanitaire risico's. Hiermee wordt gedoeld op het meereizen van schadelijke beestjes of plantenziekten op het plantmateriaal.

De Europese Commissie kondigde de de strengere regelgeving vorig jaar al aan. Als gevolg van de maatregel worden de eisen aan grond die bij import meekomt met plantmateriaal steeds strenger.

Ook voor buitenlandse vestigingen

De maatregel heeft gevolgen voor ondernemingen die planten importeren uit derde landen. Het beleid geldt ook voor EU-bedrijven met een vestiging buiten de Europese Unie voor bijvoorbeeld stek- en halfwasmateriaal voor kamerplanten of uitgangsmateriaal van vruchtbomen.

LTO Nederland verwacht dat de nieuwe regel extra handelingen vraagt van leveranciers van plantmateriaal van buiten de EU. Dat kan mogelijk een effect hebben op de kostprijs. Ook neemt door schoonmaken de kans op schade aan het wortelgestel toe.

Om nog wel planten in te voeren met aanhangende grond is voor import een verklaring nodig die aangeeft dat bij de teelt aan extra eisen is voldaan. Zo'n eis is dat op het tijdstip van planten het groeimedium vrij is van grond of ander organisch materiaal of dat het groeimedium bestaat uit nieuwe turf of vezel van Cocos nucifera.

Grond behandelen

Het is ook toegestaan om grond een behandeling te geven die garandeert dat de grond vrij is van schadelijke organismen. Dit moet in een aparte verklaring worden vermeld op het fytosanitair certificaat.

Na het planten moeten passende maatregelen zijn genomen waardoor de grond vrij blijft van schadelijke organismen. Verder moeten hygiëne-maatregelen zijn getroffen en er moet zeker worden gesteld dat ook het gebruikte water vrij is van schadelijke organismen.

Een nog andere mogelijkheid is dat het groeimedium met grond binnen twee weken voor verzending volledig is schoongespoeld met water dat vrij is van schadelijke organismen.

Geen overgangsperiode

Door LTO Nederland is gepleit voor een overgangsperiode voor planten van meerjarige teelten die reeds zijn opgezet en waarbij nog geen rekening kon worden gehouden met deze nieuwe eisen. Deze periode is er niet gekomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer