Drie belangrijke plantensoorten invasief verklaard

De veel gekweekte soorten zijdeplant (Asciepias syriaca L), mammoetblad (Gunnera tinctoria) en lampenpoetsergras (Pennisetum setaceum) zijn door de Europese Unie invasief verklaard.

Drie+belangrijke+plantensoorten+invasief+verklaard
© Eigen Foto

Het comité invasieve uitheemse soorten van de EU heeft in Brussel ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om twaalf soorten toe te voegen aan de unielijst voor invasieve exoten. Voor deze soorten geldt dat ze niet in de EU gekweekt, geteeld, verhandeld en ingevoerd mogen worden.

Naast de drie veel gekweekt plantensoorten zijn nog zes plantensoorten aan de lijst toegevoegd en ook nog eens drie diersoorten, waaronder de nijlgans en de muskusrat. De Europese Commissie moet formeel het besluit tot toevoeging van deze nieuwe soorten nog bekrachtigen. Daarna start een overgangsperiode van een jaar om commerciële voorraden van de betreffende soorten af te bouwen.

Geen gedegen analyse

Namens Nederland ageert met name de LTO vakgroep Bomen en Vaste planten tegen de toevoeging van de drie veel gekweekte soorten. Zij krijgen daarbij steun van Europese landbouworganisaties zoals Copa Cogeca. De organisaties spreken hun zorg uit over het feit dat soorten aan de lijst met invasieve exoten worden toegevoegd zonder een gedegen analyse van de sociaal-economische impact.

LTO is van mening dat de lijst met invasieve exoten beperkt moet blijven tot nieuwe soorten die zich na binnenkomst in de EU invasief kunnen verspreiden. De lijst is niet bedoeld voor soorten die al wijd verspreid zijn en alleen tegen hoge kosten te bestrijden zijn of soorten die niet overal invasief zijn, vindt de belangenorganisatie.

Nationale lijst

LTO pleit voor een beknopte EU-lijst. Verder moeten lidstaten zelf een nationale lijst kunnen opstellen omdat klimaatomstandigheden een grote rol speelt bij de verspreiding van verschillende planten- of diersoorten met een exotische herkomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer