'Schaalvergroting kan duurzaam zijn'

De omschakeling naar duurzamere landbouw betekent niet dat er geen plaats is voor schaalvergroting, stelt Carin van Huët, hoofd Food & Agri Nederland bij Rabobank.

%27Schaalvergroting+kan+duurzaam+zijn%27
© Twan Wiermans

Van Huët lichtte deze week de duurzaamheidsstrategie van de Rabobank toe. Dat betekent onder meer dat de bank wil bijdragen aan reductie van de CO2-uitstoot, verbetering van de biodiversiteit, kringlooplandbouw, het tegengaan van voedselverspilling en het stimuleren van ondernemerschap.

De bank legt klanten bij het verstrekken van financieringen langs de duurzaamheidsmeetlat. Daarbij is er ruimte om te groeien, zegt Van Huët. 'Schaalvergroting blijft plaatsvinden. Dat kan als daarmee ook duurzaamheidsslagen worden gemaakt. Het kan ook betekenen dat soms juist schaalverkleining zal plaatsvinden als dat duurzamer is.'

Spandoeken

Sectorspecialist Melkvee Marijn Dekkers constateert dat er een grens is aan schaalvergroting waarbij ook de Rabobank een grens trekt. 'Stel dat het gaat om financiering van een megastal die aan alle duurzaamheidscriteria voldoet en waar alle vergunningen voor zijn afgegeven. Als er een grote maatschappelijke beweging is om die stal tegen te houden, dan zal er op enig moment ook wetgeving komen om dat af te dwingen', zegt Dekkers.

'Als de spandoeken voor het bedrijf staan, dan kun je op basis van je vergunningen je gelijk bij de rechter proberen te halen, maar dan is het draagvlak weg', vervolgt de sectorspecialist.

Duurzaamheid

Van Huët omschrijft de huidige marktsituatie als een omslagpunt naar produceren en consumeren met duurzaamheid in gedachten. 'We vinden dat niet alleen. Onze omgeving vraagt het, de consument vraagt erom. Vanwege de impact op de bodem, het klimaat, biodiversiteit en onze leefomgeving.' Onder duurzaam produceren verstaat Rabobank dat er geen nadelige gevolgen achterblijven voor de volgende generatie.

De lat wordt daarbij steeds hoger gelegd, voorspelt Van Huët. 'De norm gaat opschuiven, het is een continu proces.' Ook Martijn Rol, sectormanager Food, is die mening toegedaan. 'De keuze voor duurzaamheid wordt in de winkel gemaakt. Discounters leggen de lat steeds hoger. Dan moet het hogere segment mee om zich te onderscheiden.'

In die duurzaamheidsrace moet de rekening niet alleen op het bord van de boer worden geschoven, vindt Van Huët. 'We willen een gezond inkomen voor alle schakels in de keten, zodat ze de benodigde investeringen kunnen doen. Het vraagt ook iets van de consument. Als ze duurzaamheidsdoelen willen behalen, moeten ze ook bereid zijn een hogere prijs te betalen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer