Zware+claim+op+landbouwgrond+door+verduurzaming
Nieuws
© Koos van der Spek

Zware claim op landbouwgrond door verduurzaming

De verduurzaming van de economie zorgt voor een enorme druk op de beschikbare landbouwgrond in Nederland. Als naast de productie van voedsel en veevoer de vraag naar biomassa voor de productie van papier, kleding en isolatiemateriaal wordt meegenomen, dan wordt het areaal drie keer overtekend.

Dat zegt directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda. 'Ik zie veel claims op biomassa en landbouwgronden. Zo zou er weer vlas geteeld moeten worden voor de productie van duurzaam isolatiemateriaal. Ik vraag me af waar dat allemaal vandaan moet komen, want zo veel beschikbare grond hebben we niet.'

Minnesma sprak maandag in Den Haag bij de presentatie van het visierapport 'KunstMest 4.0' van Meststoffen Nederland, de brancheorganisatie van de kunstmestindustrie. De productie van kunstmest is een grote bron van de CO2-uitstoot. 'We moeten keuzes maken, want we hebben onze gronden hard nodig. Gebruik ze waarvoor ze het beste benut kunnen worden.'

Klimaatveranderingen

De druk op de Nederlandse landbouw zal ook toenemen omdat de productie in andere EU-landen gaat afnemen, verwacht de Urgenda-directeur. 'Dat gaan we ruim voor 2050 al merken, als in Spanje en Italië door klimaatveranderingen de productie terugloopt. Ik ben er dan ook geen voorstander van om hier landbouwgrond te gebruiken voor zonneparken.'

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteerde deze week de publicatie 'Dagelijkse kost'. Hierin wordt gekeken hoe overheden, bedrijven en consumenten kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem.

Zorgvuldiger produceren

Een van de conclusies luidt dat zorgvuldiger produceren meestal leidt tot een grotere behoefte aan grond om dezelfde productie te halen.

Met zorgvuldiger wordt bijvoorbeeld bedoeld biologische teelt of veehouderij met meer aandacht voor dierenwelzijn, wat meer ruimte vraagt. Als al het kippen- en varkensvlees uit scharrelsystemen zou komen, dan is bijvoorbeeld 3 procent meer grond nodig.

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer