Brabantse+boerin+wil+kinderen+naar+buiten+halen
Interview
© Studio Van Assendelft

Brabantse boerin wil kinderen naar buiten halen

Boerderij Schooteindhoeve van Peter en Hanneke Verberne in Vlierden is samen met enkele andere boeren in de regio De Peel sinds 2018 aangesloten bij Klasseboeren.

Hoe bent u op het idee gekomen om u aan te sluiten bij Klasseboeren?

'Wij zijn twintig jaar geleden al gestart met het ontvangen van schoolklassen en het houden van kinderfeestjes op onze boerderij. Ik vind het mooi om te zien hoe enthousiast kinderen worden, als zij hier op bezoek zijn. Daarnaast past het bij de verbreding van activiteiten, waar veel boeren naar op zoek zijn. Zo is het idee ontstaan om ons samen met vier andere boeren uit deze regio aan te sluiten bij Klasseboeren.'

Onze ambitie is dat elke basisschoolleerling in deze regio in de toekomst een gratis boerderijles kan volgen

Hanneke Verberne, Schooteindhoeve in Vlierden

Wat moet je doen om Klasseboer te kunnen worden?

'Als Klasseboer moet je in het bezit zijn van het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland. Dat houdt onder meer in dat je de training Belevend leren en een cursus bedrijfshulpverlening moet hebben gevolgd. Verder moet je een Verklaring Omtrent het Gedrag en het controleprotocol R&I kunnen overleggen.

'Ook belangrijk is dat bedrijven een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten voor boerderijeducatie als nevenactiviteit op hun bedrijf.'

Waarom vindt u het belangrijk dat kinderen op de basisschool een bezoek brengen aan een boerenbedrijf?

'Een boerderij is uitermate geschikt om de zintuigen van kinderen te prikkelen en al belevend te leren. Deze vorm van leren blijft beter hangen dan door een boek bladeren.

'Verder vind ik dat kinderen tegenwoordig te veel in een virtuele wereld leven. Wij willen hen graag naar buiten halen en hun laten zien hoe prachtig onze wereld is. Dit alles met als doel dat ze meer feeling krijgen met het boerenbedrijf en later kunnen zorg dragen voor onze wereld en ook ons voedsel.'

Hoe reageren kinderen?

'Vaak zijn ze enthousiast. We proberen het programma altijd met een beetje humor te brengen. De kinderen gaan met opdrachten aan de slag en doen klusjes waarin kerndoelen zijn verwerkt. Daarnaast bieden we de kinderen de mogelijkheid om zelf op onderzoek uit te gaan.'

Wat is de grootste uitdaging voor jullie als Klasseboeren in de regio De Peel?

'Het moeilijkste is om scholen binnen te halen. Er zijn subsidieregelingen, maar de school betaalt meestal wel een eigen bijdrage. Dat is vaak al een drempel. Daarnaast blijkt het in de praktijk gecompliceerd voor boeren om onderwijzers op scholen te benaderen. Onze ambitie is dat elke basisschoolleerling in deze regio in de toekomst een gratis boerderijles kan volgen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer