Klasseboeren+wil+groeien+in+Brabant+en+Zeeland
Achtergrond
© ZLTO

Klasseboeren wil groeien in Brabant en Zeeland

Basisschoolleerlingen de kans geven om kennis te maken met het leven op de boerderij. Dat is de ambitie van de vereniging Klasseboeren, waarbij zo'n vijftig boeren uit Noord-Brabant en Zeeland zich hebben aangesloten.

'Wij willen kinderen op de boerderij laten beleven, leren en ontdekken waar ons eten vandaan komt', zegt Henk Kerkers, de kersverse voorzitter van de vereniging Klasseboeren.

Kerkers runt in Deurne zijn boerderij Bijzonder Brabants, waar hij zo'n honderd verschillende groenten en kruiden verbouwt. 'Voor veel jongeren is het onbekend waar hun eten vandaan komt en wat er op een boerderij gebeurt', merkt hij.

'Daarom willen wij als vereniging Klasseboeren bereiken dat alle basisschoolkinderen in Noord-Brabant en Zeeland tijdens hun schoolperiode op de basisschool minimaal één boerderijles kunnen volgen. Tijdens deze boerderijles kunnen zij beleven, leren en ontdekken waar ons voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.'

De komende jaren willen wij doorgroeien naar honderd boeren

Henk Kerkers, voorzitter vereniging Klasseboeren

• Lees ook: Brabantse boerin wil kinderen naar buiten halen

Stappen

Volgens de voorzitter moet er nog een aantal stappen worden gezet om deze ambitie in de komende jaren te realiseren. 'In 2018 hebben 46 Brabantse Klasseboeren 349 schoolklassen ontvangen met in totaal 8.177 leerlingen', vertelt hij.

'Ons doel is dat in 2022 in Noord-Brabant 25.000 basisschoolleerlingen per jaar een boerderijles kunnen volgen. Daarnaast willen we er met elkaar voor zorgen dat meer boeren zich gaan aansluiten bij de vereniging Klasseboeren. In de komende jaren willen wij doorgroeien naar zo'n honderd Klasseboeren.'

Titel

De titel Klasseboer krijgen de leden van de vereniging niet zomaar. Alle Klasseboeren zijn bijvoorbeeld in het bezit van het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland. Dat houdt onder meer in dat zij een vierdaagse training Belevend Leren en een cursus bedrijfshulpverlening hebben gevolgd. Ook zijn zij in het bezit van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Daarmee voldoen de Klasseboeren aan alle voorwaarden die Boerderijeducatie Nederland stelt op het gebied van veiligheid, hygiëne en educatieve vaardigheden.

Drempels wegnemen

Om de ambitieuze plannen te verwezenlijken, moeten volgens Kerkers twee drempels worden weggenomen. 'De eerste drempel is het kostenplaatje. Wij vragen van de scholen een vergoeding van 140 euro voor het volgen van de boerderijles. Dit bedrag is bestemd voor de boer die de educatieve les verzorgt. Hij of zij steekt er veel tijd in en daar hoort een vergoeding tegenover te staan', licht hij toe.

'Een aantal partijen uit de sector levert nu al een bijdrage, maar wij zouden graag zien dat de provincie en partijen uit de sector voor de komende vier jaar afspraken maken om een deel van deze kosten voor hun rekening nemen.'

Contact

Als tweede drempel noemt de voorzitter het benaderen van de scholen en leerkrachten door de Klasseboeren. 'Veel boeren zijn het niet gewend om zelf contact op te nemen met scholen of leraren om hen uit te nodigen voor een boerderijles. Daarom is het belangrijk dat zij leren om het verhaal van voedseleducatie en de rol van de boeren daarin goed te vertellen.'

Vorig jaar is in Noordoost-Brabant met steun van AgriFood Capital een promotie- en opleidingstraject verzorgd door Imagro. 'Dat leidde al vrij snel tot meer bezoeken van schoolklassen aan Klasseboeren. Zo'n project zou natuurlijk ook Brabantbreed opgezet kunnen worden.'

Animo

De vereniging Klasseboeren is onlangs ook in Zeeland begonnen. 'Na de eerste bijeenkomst bleek dat er voldoende animo was onder de boeren in Zeeland om het project op te starten', vertelt regiocoördinator Maartje Nijssen.

'Daarom hebben we een vervolgbijeenkomst belegd om nadere afspraken te maken met elkaar. Inmiddels zijn vier boeren bezig om de cursus Belevend Leren van Boerderijeducatie Nederland te volgen. We streven ernaar om in Zeeland uiteindelijk een groep van ongeveer vijftien Klasseboeren bij elkaar te krijgen.'

Naamsbekendheid

De komende tijd wil de vereniging Klasseboeren de naamsbekendheid van Klasseboeren in Zeeland vergroten. 'Enerzijds gaan de boeren zelf aan de slag om Klasseboeren te promoten, anderzijds willen wij basisscholen in Zeeland activeren om zich in te schrijven voor een boerderijles bij een Klasseboer', zegt Nijssen.

Volgens de regiocoördinator kunnen boerderijlessen op vele manieren worden ingepast in het lesprogramma. Bovendien zijn ze aan te passen per thema of vak waar een school op dat moment aan werkt.

Laagdrempelige manier

'Wij hopen dat veel Zeeuwse basisscholen gebruik gaan maken van de mogelijkheid om een Klasseboer te bezoeken en kinderen op een laagdrempelige manier te laten leren en beleven op de boerderij.'

Week van de Klasseboeren
De vereniging Klasseboeren maakt deel uit van het platform Boerderijeducatie Nederland, een samenwerking van regionale boerenbedrijven, LTO Nederland en ZuivelNL. De boerenbedrijven richten zich op het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs. Doel van deze initiatieven is om jongeren te laten zien, horen, voelen en beleven waar voedsel vandaan komt. In de week van 13 tot en met 17 mei wordt in Noord-Brabant en Zeeland de Week van de Klasseboeren gehouden. 'In die week willen wij vooral proberen om basisscholen die nog niet op bezoek zijn geweest bij een Klasseboer, enthousiast te maken', zegt voorzitter Henk Kerkers van de vereniging Klasseboeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer