'Ik weet nu hoe een koe een baby uitpoept'

'Ik heb geleerd hoe een koe een baby uitpoept', zegt Guus. Hij is een van de leerlingen van basisschool De Huet in Doetinchem die deze week de boerderij van familie Wentink in Wijnbergen bezocht.

'Eerst komen de pootjes, dan komt het lichaam en dan de kop', vult Guus aan. En dat blijkt volgens de boer bijna goed, meestal komt eerst de kop en dan pas het lichaam, want anders zit het kalf achterstevoren. De jongen was één van dan meer dan twaalfhonderd schoolkinderen in de Achterhoek die deze week een dagje naar de boer gingen.

'Ik ben vanochtend eerst op school geweest om in de klas te vertellen over de boerderij en een aantal begrippen', zegt melkveehouder Harry Wentink. 'Ik heb ze verteld wat een kalf is, wat een koe is, wat een pink is en wat biest is. Op die manier heb ik ze voorbereid op het bezoek aan de boerderij.'

Droog

De boer vertelde hoe er kalfjes komen en hoe ze heten, geeft Dièm aan. Wentink leerde de kinderen stap voor stap hoe een kalf een koe wordt. 'Een van de leerlingen vroeg of ik de koeien vorig jaar wel voldoende drinken heb kunnen geven, omdat het zo droog was. Ik had ze namelijk verteld dat het water voor de koeien uit de grond komt, dus daar hebben ze wel goed over nagedacht.'

Dièm zou graag boerin willen worden. 'Ja, want dan zie je heel veel dieren.' Guus ziet het niet zo zitten. 'Het lijkt me dat je nogal veel geld moet uitgeven aan stallen en koeien en het lijkt me ook veel werk, dus ik ga later liever wat anders doen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer