POV eist bestrijding wilde zwijnen via gezondheidsfonds

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) tekent niet voor het Diergezondheidsfonds (DGF) 2020-2025 als er geen actie wordt ondernomen tegen de uitdijende wilde zwijnenstapel. Het handhaven van de nulstand wordt door een aantal provincies niet nageleefd.

POV+eist+bestrijding+wilde+zwijnen+via+gezondheidsfonds
© Twan Wiermans

Wanneer de nulstand niet wordt gehandhaafd, nemen de risico's op insleep en verspreiding van onder andere Afrikaanse varkenspest toe. De angst daarvoor is groot. Zeker nu Afrikaanse varkenspest in België heerst en het besmette gebied onlangs weer naar het noorden uitbreidde.

De POV vindt dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij provincies het handhaven van de nulstand moet afdwingen. Daarover vindt nu overleg plaats. Het bejagen van wilde zwijnen is op provinciaal niveau al jaren onderwerp van gesprek. Zo zijn er provincies die wel nachtkijkers beschikbaar stellen, maar het gebruik van dempers niet toestaan.

Indirecte schade voor eigen rekening

De directe schade bij Afrikaanse varkenspest wordt vanuit het DGF betaald. De gelden daarvoor komen grotendeels van varkenshouders. De indirecte schade is voor 100 procent voor eigen rekening. De overheid ziet dat als ondernemersrisico.


De steeds maar uitdijende zwijnenpopulatie is de varkenssector al jaren een doorn in het oog. Officieel is in Nederland alleen in de Limburgse natuurgebieden De Meinweg en Meerlebroek en op de Veluwe ruimte voor wilde zwijnen. Voor de overige gebieden geldt een nulstand. Daar is tot grote ergernis van varkenshouders al jaren geen sprake meer van. De POV adviseert haar leden daarom om onder andere hygiënemaatregelen nauwgezet na te leven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer