Marktpositie+WKK+in+glastuinbouw+verbetert+iets
Nieuws
© Koen van Wijk

Marktpositie WKK in glastuinbouw verbetert iets

De marktpositie van netleverende WKK-installaties in de glastuinbouw is verbeterd. Daarbij spelen vooral twee effecten een rol: een afnemende overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt in binnen- en buitenland in combinatie met een stijgende CO2- en kolenprijs.

Dat blijkt uit de Barometer WKK september 2017 die dinsdag is gepubliceerd door Energy Matters en Kas als Energiebron.

Op de middellange termijn (drie tot vier jaar) blijft de marktpositie rond de waarde van 2018. Aanhoudende problemen met kerncentrales in Frankrijk en België kunnen de marktprijzen voor elektriciteit verhogen en daarmee de marktpositie nog verder verbeteren.

Windenergie

Op langere termijn, vanaf 2023, zullen draaiuren van WKK's bij glastuinbouwbedrijven onder druk komen te staan door een toenemend aandeel wind- en zonne-energie, al blijven er kansen voor flexibel vermogen.

Het inzetten van een WKK voor eigen belichting blijft de komende jaren zeer rendabel, volgens de Barometer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  9° / 1°
  10 %
Meer weer