Marktpositie+WKK+oogt+vriendelijk
Nieuws
© Thierry Schut

Marktpositie WKK oogt vriendelijk

De marktpositie van netleverende gasmotors met warmte-krachtkoppeling (WKK) is in de loop van 2018 aanzienlijk verbeterd ten opzichte van 2017. Dat toont de WKK-barometer van oktober aan.

De overcapaciteit op de Nederlandse elektriciteitsmarkt is structureel afgenomen doordat kolencentrales en industriële WKK's uit bedrijf zijn genomen. 'Daarnaast is de vraag toegenomen en de import afgenomen omdat ook in het buitenland de overcapaciteit is afgenomen. Daar bovenop komen nog problemen in België die tot hoge prijspieken hebben geleid', stelt Blue Terra Energy Experts, het energie-adviesbureau dat de barometer bijhoudt in opdracht van Kas als Energiebron.

Goed renderend

Volgens Blue Terra Energy Experts houdt deze situatie het komende jaar aan. 'Een WKK met netlevering kan veel uren draaien met een relatief hoge opbrengst. Een bestaande WKK rendeert goed en zelfs investeren in netleverende WKK is komend jaar net rendabel', aldus het adviesbureau. 'Levering aan het eigen bedrijf is nog gunstiger.'

Het lijkt erop dat de komende jaren daar weinig verandering inkomt. Door geleidelijk meer en meer duurzame productie neemt de spreiding in de prijzen wel wat toe, is de verwachting. Richting 2025 ziet de situatie er nog steeds goed uit, voorspelt Blue Terra Energy Experts, maar het risico op afnemende draaiuren en strenger CO2- en gasbeleid neemt toe.

Marktpositie in 2019

De spark spread voor elektriciteitsproductie is de afgelopen maanden in Nederland structureel verbeterd. Een lichte groei van de elektriciteitsvraag en kolencentrales die zijn gestopt, liggen hieraan ten grondslag. Doordat Duitsland minder bruinkool produceert en kerncentrales buiten gebruik zijn geraakt, exporteert dit land minder naar Nederland. Bovendien heeft België problemen met kerncentrales, waardoor prijspieken ontstaan die hun weerslag hebben op de Nederlandse markt.

Dit duurt waarschijnlijk tot en met deze winter. 'De positie van een WKK die draait voor belichting in de nachturen is goed, zeker in combinatie met netlevering overdag', oordeelt het adviesbureau. Ook op de wat langere termijn blijft de marktsituatie positief, hoewel die na 2022 weer iets minder wordt, schat Blue Terra Energy Experts in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  16° / 2°
  30 %
 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  25 %
Meer weer