Tekort+aan+stroom+in+vijf+glasregio%27s
Nieuws
© Ruud Ploeg

Tekort aan stroom in vijf glasregio's

Vijf glastuinbouwgebieden in Nederland kampen met onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnetwerk. Dat blijkt uit een inventarisatie van netbeheerder Liander.

Het gaat om de gebieden Neerijnen en Bommelerwaard, Wieringermeer, Zuidplaspolder, Haarlemmermeer en Nijmegen-Noord. Het gaat daarbij om niet genoeg capaciteit in de elektriciteitsverdeelstations of in het netwerk zelf, zegt een woordvoerder van Liander.

Liander stelt dat door de groeiende economie de vraag naar vermogen snel toeneemt. Daarnaast versnelt de energietransitie, wordt er op steeds meer plekken grootschalige hoeveelheden elektriciteit teruggeleverd en maken ondernemers, onder wie glastuinders, plannen om van het aardgas af te gaan.

'Dat laatste zorgt voor een grotere vraag naar elektriciteit, wat weer impact heeft op de capaciteit van onze netten', verklaart de woordvoerder. 'In deze gebieden is de vraag naar stroom zo snel gegroeid dat Liander de vraag niet kan bijhouden.'

Volgens de netwerkbeheerder is de Nederlandse glastuinbouw vanwege de hoge productieprijzen per vierkante meter een energie-intensieve sector. Het bedrijf constateert dat glastuinders steeds meer belichting per vierkante meter ophangen en overstappen van onbelichte naar belichte teelt. Dat glastuinbouwondernemers met WKK-installaties werken en onregelmatig stroom aan het net leveren, maakt het werk van Liander ook ingewikkelder.

Onzeker

Liander zegt aan de problemen te werken, maar weet bijvoorbeeld nog niet zeker of het in Neerijnen en Bommelerwaard een nieuw verdeelstation bouwt of het bestaande station uitbreidt. In de tussentijd voert de beheerder transportbeperkingen in als tuinders meer vermogen willen afnemen dan is overeengekomen. In de Wieringermeer is een nieuw station nagenoeg gereed, maar is nog niet duidelijk wanneer dit in gebruik gaat.

De netbeheerder verwacht in de Zuidplaspolder een nieuw verdeelstation in 2023 klaar te hebben. Tot die tijd kan niet aan nieuwe stroomvraag voldaan worden. Datzelfde geldt voor de Haarlemmermeer, waar nog naar een locatie wordt gezocht voor een nieuw station. Bij Nijmegen komt ook niet voor 2023 een nieuw station.

Het tekort aan stroom is een doorn in het oog van glastuinders. Het beknot de ondernemers in hun ontwikkelingsmogelijkheden. Bovendien stagneert de verduurzaming van de sector. De glastuinbouw wil van het gas af om klimaatneutraal te kunnen produceren in 2040. Daarvoor is een goed elektriciteitsnet nodig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  70 %
 • Maandag
  9° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer