Hoger+waterpeil+veenweiden+met+behoud+van+boeren
Nieuws
© DIRK HOL

Hoger waterpeil veenweiden met behoud van boeren

Het waterpeil in veenweidegebieden moet omhoog om de uitstoot van broeikasgassen en bodemdaling terug te dringen, bepleiten de Tweede Kamerleden Laura Bromet (GL) en Tjeerd de Groot (D66). Het is echter niet de bedoeling dat alle boeren uit de gebieden verdwijnen.

Woensdag gaven Bromet en De Groot tijdens een technische briefing over hun initiatiefnota's 'Droge voeten' en 'Veen red je niet alleen' tekst en uitleg aan mede-Kamerleden. Bromet noemt boeren de 'economische dragers' van de veenweidegebieden en ze vindt dat de politiek deze bedrijven bij een vernatting van het gebied niet in de steek kan laten. Ook De Groot kan zich geen veenweidelandschap zonder koeien voorstellen.

De Kamerleden achten desondanks een verhoging van het waterpeil in de veenweidegebieden noodzakelijk. Boeren moeten daarvoor gecompenseerd worden, want zonder hun bijdrage verdwijnt het weidse landschap en dat is ook niet de bedoeling.

Bergboerregeling

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) pleit ervoor om deze bedrijven onder de EU-Bergboerenregeling te laten vallen. Deze biedt een vergoeding aan boeren die in geografisch lastige gebieden werken en geldt al voor een deel van veenweidegebieden.

Bromet wil steun voor langjarig onderzoek naar de gevolgen van vernatting van de veenweiden. Dit moet volgens haar vooral praktijkgedreven zijn. Daarnaast moeten kleinschalige experimenten die al plaatsvinden, opgeschaald worden.

Boeren in de veenweidegebieden krijgen volgens de voorstellen nieuwe functies, waarvoor verdienmodellen ontwikkeld moeten worden.

Bromet ziet kansen voor de teelt van lisdodde, waarvan de bruine pluimen verwerkt kunnen worden tot woningisolatie. Ze erkent echter dat veehouders zich niet zo makkelijk laten omscholen tot akkerbouwers. 'En als je het met boeren over subsidie hebt worden ze sjagrijnig, want ze willen gewoon betaald worden voor hun diensten.'

Een speciale veencommissaris moet de coördinatie rond de veenweideproblematiek op zich nemen, bepleit ook De Groot. Deze moet beoordelen waar welke maatregelen het effectiefst zijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer