Groningen+trekt+bijna+5+ton+uit+voor+natuurinclusief
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Groningen trekt bijna 5 ton uit voor natuurinclusief

Voor het ontwikkelen van de natuurinclusieve landbouw in Groningen komt 496.500 euro beschikbaar. Het gaat vooral om bijdragen voor projecten op het gebied van kennisuitwisseling en praktijkonderzoek.

Voor het stimuleren van kennisuitwisseling over natuurinclusieve landbouw stelt de provincie de POP3-subsidieregeling 'Trainingen, workshops, ondernemerscoaching en demonstraties' open voor natuurinclusieve projecten. Organisaties die coaching of trainingen geven, kunnen aanvragen indienen voor projecten vanaf 175.000 euro. Voor deze subsidieregeling is in totaal 400.000 euro beschikbaar.

Daarnaast kunnen ondernemers in de landbouwsector voor in totaal 85.000 subsidie aanvragen voor het uitvoeren van natuurinclusieve maatregelen in de praktijk, voor initiatieven op het gebied van verwerking en afzet van natuurinclusieve producten en voor de aanschaf van nieuwe machines. Zo is bijvoorbeeld het mechanisch bestrijden van onkruid minder belastend voor het milieu en de biodiversiteit dan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

SPNA

Dit jaar ontvangt de onderzoeksorganisatie Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) een bijdrage van 11.500 euro voor het aanleggen van proefvelden met biologische en gangbare teelten. SPNA gaat onderzoeken wat de effecten zijn van een rassenmix van één gewas op biodiversiteit en de ontwikkeling van ziektes. In theorie zou er in percelen met een mix van rassen minder ziekte moeten voorkomen en zou de biodiversiteit hoger moeten zijn. De proef duurt van 2019 tot en met 2021.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
 • Maandag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer