Factcheck LTO, KAVB en NFO na uitzending Zembla

LTO Nederland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) hebben naar aanleiding van de uitzending van Zembla van donderdagavond een factcheck gepubliceerd.

Factcheck+LTO%2C+KAVB+en+NFO+na+uitzending+Zembla
© Han Reindsen

In de uitzending kwamen omwonenden aan het woord die zich zorgen maken over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Aanleiding was een onderzoek van het RIVM naar de verspreiding van gewasbeschermingsmiddelen in de omgeving van landbouwpercelen.

Uitingen door Zembla vooruitlopend op de uitzending riepen op tot bezorgdheid. Dat terwijl LTO Nederland, KAVB en NFO de daadwerkelijke resultaten van het RIVM-onderzoek geruststellend vinden. Om die reden besloten de organisaties een factcheck te maken.


De land- en tuinbouworganisaties benadrukken dat het belangrijk is dat er gedegen wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar gewasbeschermingsmiddelen. Om voedsel en andere producten te kunnen maken moeten planten beschermd worden.

Dat doen telers door ervoor te zorgen dat de gewassen zelf zo gezond en sterk mogelijk en weerbaar zijn. En door de gewassen als het nodig is extra te beschermen, onder andere door gebruik van veilige en goed onderzochte gewasbeschermingsmiddelen zo gericht mogelijk in te zetten.

In de Zembla-uitzending kwamen onder meer omwonenden van lelievelden in het Drentse Westerveld aan het woord die al jaren actie voeren tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de nabijheid van hun woningen. Te zien was onder meer dat landbouwminister Carola Schouten bij hun op bezoek kwam.

Kamervagen

Deze week stelde Schouten in antwoorden op Kamervragen dat met het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt in Westerveld geen blootstellingsnormen voor omwonenden zijn overschreden.

De minister ziet op basis van de bevindingen van het Ctgb geen aanleiding om verdere spuitvrije zones in te stellen, maar gemeenten kunnen wel een grotere afstand tussen gewassen en woningen in het bestemmingsplan opnemen.


De Tweede Kamer zou deze week met Schouten in debat gaan over de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 die zij vorige week publiceerde. Dit debat is verplaatst naar mei omdat de Kamerleden meer voorbereidingstijd nodig achten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer