%27Ophef+over+grondmonsters+blijkt+storm+in+glas+water%27
Nieuws
© Arie Meijer

'Ophef over grondmonsters blijkt storm in glas water'

De KAVB is blij met de antwoorden die minister Carola Schouten (LNV) heeft gegeven op Kamervragen over de grondmonsters die de lokale actiegroep Meten=Weten in Westerveld heeft genomen. De vereniging van bollentelers spreekt op basis van haar antwoorden van een 'storm in een glas water'.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft aangegeven dat de gevonden stoffen onder alle veilige grenswaarden blijven. Verder geeft ze antwoord op 60 vragen zijn gesteld door de vaste commissie van LNV. Ze geeft haar antwoorden op basis van cijfers van het CBS, het onlangs gepubliceerde onderzoek van het RIVM naar de blootstelling van omwonenden en een advies van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Imago geschaad

André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB: 'We zijn blij dat de minister bevestigt dat er in Westerveld geen sprake is van risico’s voor de gezondheid. We vinden het wel erg jammer dat de ophef over de grondmonsters het imago van de bollenteelt in Westerveld heeft geschaad. Ook zijn onderlinge verstandhoudingen tussen bollentelers en omwonenden op scherp gezet.'

'In plaats van ‘meten is weten’ was het nu meer een kwestie van ‘gissen is missen’, stelt Hoogendijk. 'Ons aanbod als sector blijft staan om bij zorgen vooral samen onderzoek te doen. We roepen de lokale politiek, bewoners en telers op om met respect voor elkaar, met de juiste nuances en op basis van kennis en feiten het gesprek te blijven voeren. Gezondheid is ons grootste goed. Dit raakt ons allemaal.'

In plaats van ‘meten is weten’ was het nu meer ‘gissen is missen'

Patat

De KAVB is ook blij dat de minister in haar beantwoording specifiek de uitspraak aanhaalt van hoogleraar toxicologie Ivonne Rietjens. Zij stelde op RTV Drenthe dat je je beter druk kunt maken om acrylamide, een stof die vrijkomt bij het maken van toast of patat. Deze stof is schadelijker voor de gezondheid dan de kleine beetjes gewasbeschermingsmiddelen die we binnenkrijgen via ons voedsel en de lucht. De minister bevestigt de conclusie van hoogleraar Rietjens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer