Schouten wil af van doodspuiten grasland

Landbouwminister Carola Schouten onderschrijft het standpunt van de Tweede Kamer tegen het gebruik van glyfosaathoudende middelen buiten geïntegreerde gewasbescherming. Een D66-motie met deze strekking werd vorig jaar al aangenomen door de Tweede Kamer.

Schouten+wil+af+van+doodspuiten+grasland
© Dirk Hol

Met de motie wilde indiener Kamerlid Tjeerd de Groot (DGG) een einde maken aan het doodspuiten van grasland en onderzaai en gewassen voor de oogst. Volgens de motie heeft deze toepassing geen relatie met bestrijding van organismen en dient dit slechts landbouwkundig gemak. De Groot wijst er in zijn motie op dat Duitse marktpartijen steeds strengere eisen stellen aan het gebruik van glyfosaat en dat het zaak is Nederlandse agrariërs hierop voor te bereiden.


Met 88 stemmen voor en 62 stemmen tegen werd de motie op 26 april 2018 aangenomen. Van de coalitiepartijen stemden destijds alleen D66 voor. In een Kamerbrief schrijft landbouwminister Schouten deze week dat zij in haar uitvoeringsprogramma voor de Toekomstvisie gewasbescherming 2030 aandacht aan zal schenken aan de wens van de Kamer.


Omslag

‘Ik onderschrijf de strekking van deze motie, dat gewasbeschermingsmiddelen in het algemeen en glyfosaathoudende middelen in het bijzonder alleen zouden moeten worden gebruikt wanneer dat niet anders kan. Dat is ook de essentie van de Toekomstvisie gewasbescherming 2030. De in die visie beschreven omslag naar weerbare planten en teeltsystemen moet ervoor gaan zorgen dat de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen drastisch afneemt’, aldus Schouten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer