Planten houden sierteeltexport op de been

De export van sierteeltproducten viel in het eerste kwartaal van dit jaar 2 procent hoger uit dan in 2018. De groei is vooral te danken aan de plantenverkoop.

Planten+houden+sierteeltexport+op+de+been
© Dirk Hol

De uitvoer van bloemen en planten vertegenwoordigde in de eerste drie maanden van dit jaar een waarde van 1,7 miljard euro. De plus van 2 procent werd mede bereikt door een toename van de export van pot- en tuinplanten met 8 procent, terwijl in maart 2018 de verkoop met 11 procent terugviel door een koude start van het voorjaar.

Tot en met maart is de voorsprong in het plantensegment 7 procent. De exportwaarde ligt in het eerste kwartaal op 600 miljoen euro. De bloemenuitvoer liep in de afgelopen maand 7 procent achter bij 2018. Met 1,1 miljard euro is de bloemenverkoop in de eerste drie maanden van dit jaar 1 procent kleiner dan vorig jaar.

Krimp bij bloemen

De krimp bij bloemen in maart was de grootste sinds maart 2014, toen er een daling van 11 procent werd geregistreerd. 'Grote dalingen en stijgingen op maandbasis blijven typerend voor de groothandel. Dankzij de marktspreiding is er een dempend effect, waardoor er op totaalniveau de laatste jaren een gematigde groei mogelijk was', zegt directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB).

De teruggang van 18 procent bij de bloemenexport naar de Duitse markt in de afgelopen maand is illustratief voor de sterke fluctuaties in de handel. De omzet voor Pasen viel vorig jaar in maart en valt dit jaar in april. In april 2013 en 2015 deed zich een soortgelijke situatie voor, waarbij de bloemenexport naar de Bondsrepubliek beide keren met ongeveer 10 procent daalde.

De huidige achterstand van 6 procent op Duitsland, met een marktaandeel van 28 procent verreweg de belangrijkste bestemming, baart de VGB niettemin zorgen.

 

Min op grootste markten

De organisatie kondigde al eerder aan te willen onderzoeken wat de oorzaken zijn van de tanende Duitse markt. Het marktverlies is al meer dan een jaar gaande, terwijl de Duitse sierteeltmarkt in 2018 in omvang gelijk was aan die van 2017. Als de achterstand aan het eind van dit jaar nog steeds 6 procent zou zijn, betekent dit een omzetverlies van 100 miljoen euro.

Daar komt nog bij dat het recente uitstel van de brexit de zorgen over de Engelse markt niet heeft getemperd bij de VGB. Een harde brexit met onvoldoende facilitaire ondersteuning bij de douane en fytosanitaire autoriteiten kan voor de sector rampzalig zijn, meent de koepelorganisatie. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede exportmarkt voor de Nederlandse sierteelthandel, met een aandeel van 14 procent. Deze markt zit al vier jaar in een neergaande spiraal.

 

In het eerste kwartaal is in zeven van de top 10 afzetlanden groei gerealiseerd. Praktisch alle landen die planten afnemen, noteren in de statistieken van Floridata, het bureau dat de exportcijfers bijhoudt, een plus. In het bloemensegment is dat beeld gemengder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer