%27Nederland+nog+steeds+gezien+als+grootste+speler%27
Interview
© Flower Expo

'Nederland nog steeds gezien als grootste speler'

Hoewel de sierteeltexport naar Rusland sterk afneemt, is Nederland een prominente deelnemer aan de Flower Expo Moskou. 'Nederland wordt nog steeds gezien als de grootste speler', vertelt Nadezjda Grigorjeva, directeur van de beurs.

De zesde Flower Expo Moskou vindt plaats van 13 tot en met 15 september in beurscomplex Crocus Expo. De beurs trekt dit jaar, in economisch moeilijke tijden, zo'n 450 deelnemers, net zoveel als vorig jaar. Ze komen uit 25 verschillende landen, waaronder de sierteeltgrootmachten Colombia, Ecuador, Ethiopië, Kenia en Nederland, maar ook uit minder bekende naties als de Verenigde Arabische Emiraten, Servië, Iran en Kazachstan.

Heeft de tentoonstelling een thema?

'De beurs heeft nooit een speciaal thema, maar de nadruk ligt dit jaar op 'ontwikkeling', van productie, consumentengedrag, samenwerking en innovatie in de bloemenbusiness. Ik verwacht een concentratie van positieve energie, die is gericht op ontwikkeling.'

Hoeveel bezoekers worden verwacht en waar komen ze vandaan?

'Wij verwachten ongeveer 15.000 bezoekers, waarvan veel specialisten. Zij zijn geïnteresseerd in zakencontacten en komen uit diverse regio's van de Russische Federatie, uit kleine en grote Russische steden.'

De Russische regering stimuleert de binnenlandse productie van sierteeltproducten. Heeft dit geleid tot meer Russische deelname?

'Net als in voorgaande jaren is één op de twee deelnemers Russisch, maar we bespeuren meer interesse van Russische bedrijven in onze beurs. Russische telers presenteren zich actiever en Russische toeleveranciers laten zich meer zien.'

Hoe groot is de Nederlandse inbreng op de beurs?

'Nederlandse bedrijven nemen de grootste ruimte in op de beursvloer. Met Ecuador en Colombia is Nederland het enige land met een landenpaviljoen. Nederland wordt nog gezien als de grootste speler op het gebied van bloementrends. Deze status heeft het al lang en tot nu toe steeds op peil weten te houden.

'Nederland heeft nog steeds een marktaandeel van 44 procent in Rusland en is daarmee een vooraanstaande leverancier van bloemen. Ook op technologisch gebied is het een leider in de sector. Veel Russische producenten werken op basis van Nederlandse technologie, gebruiken Nederlandse installaties en raadplegen Nederlandse adviseurs.'

Is de dalende Nederlandse sierteeltexport naar Rusland alleen het gevolg van de crisis?

'Net als in andere opkomende landen is in Rusland sprake van een economische crisis. Een sterke daling van de koopkracht in Rusland is hiervan het gevolg. Dit is ook duidelijk merkbaar in de bloemensector.

'Maar de laatste jaren is er ook een groeiende productie in Rusland zelf. De devaluatie van de roebel gaf Russische partijen de kans sterk te concurreren met buitenlandse bedrijven. Russische producenten hebben hun marktaandeel met 5 procent zien groeien: in totaal is hun marktaandeel nu 15 procent.

'Nederlanders, als pioniers, hebben de bloemenproductie in andere delen van de wereld positief beïnvloed. Wereldwijde spreiding van de productie over regio's met lagere kosten heeft geleid tot een kleinere productie van onder andere rozen in Nederland. Fytosanitaire zaken die niet goed zijn geregeld hebben ook invloed op de bloemenhandel tussen de twee landen.

'Verder speelt mee dat de systematische marktbenadering en promotie van Nederlandse bloemen, zoals vroeger werd gedaan door het Bloemenbureau Holland, is verdwenen.

'Tegenwoordig presenteren Russische bloemisten zich met succes op Europese kampioenschappen en moderne internetinitiatieven die gekoppeld zijn aan live evenementen, zoals die van Flower Experience. Zulke communicatievormen kunnen de marketing en promotie van Nederlandse bloemen in Rusland ondersteunen.'

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Natasja Mironova.

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer