LTO+Noord+geeft+vogelwachten+weidevogeldrone
Nieuws
© Johan Wissink

LTO Noord geeft vogelwachten weidevogeldrone

De Bond Friese VogelWachten (BFVW) beschikt volgende maand over een drone om weidevogelnesten op te sporen. LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh overhandigt de drone volgende week aan het bestuur van de BFVW.

De drone kan 20 tot 30 hectare per uur monitoren en werkt met een warmtebeeldcamera. De camera scant de percelen op temperatuurverschillen en kan daarmee een broedende vogel en warme eieren detecteren. Hoe groter het temperatuurverschil tussen een nest en zijn omgeving, hoe beter de camera de nesten kan vinden. Daarom gaan de dronepiloten 's ochtends al vroeg op pad.

De acht vogelwachters die de drone gaan bedienen hebben inmiddels een tweedaagse training tot dronepiloot afgerond. Binnen het project worden landbouwgebieden gescreend die binnen en buiten het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer vallen.

Nest in de gps

Als de drone een warmtepunt waarneemt, gaat een vogelwachter naar die plek. Als het om een nest gaat, neemt de vogelwachter de plek op in het gps-systeem van de BFVW. De neststippen worden op kaart weergegeven of zelfs ingelezen in de gps-apparatuur van de trekker.

De drone is aangeschaft door LTO Noord met financiering van provincie Fryslân. Het Kollektievenberied Fryslân, Bond Friese VogelWachten (BFVW) en LTO Noord zetten zich in voor het behoud van de weidevogelpopulatie in Friesland. Jaarlijks gaan ruim 3.800 leden van de BFVW hier in het veld mee aan de slag, onder meer door weidevogelnesten op te zoeken en te markeren.

Boeren sparen de gemarkeerde nesten vervolgens bij werkzaamheden op het land. De drie partijen kijken nadrukkelijk naar innovaties die de effectiviteit van de vrijwillige nazorg bevorderen en de betrokkenheid onder jongeren verhogen.

Meer drones

Het Kollektievenberied Fryslân, De Bond Friese VogelWachten (BFVW) en LTO Noord hopen in de komende jaren meer drones te gebruiken. Dit als aanvulling op de inzet van vrijwillige nazorgers en om jongeren met behulp van deze techniek te interesseren voor weidevogelbescherming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer