Beeld op weidevogels met mobiele hut

Bijzondere weidevogels zijn in Friesland door een breder publiek te zien dankzij de mobiele vogelkijkhut van de Agrarische Natuurvereniging Guozzekrite. Deze werd vrijdag officieel in gebruik genomen door voorzitter Frans Kloosterman van de Bond van Friese Vogelwachten (BVFW).

Beeld+op+weidevogels+met+mobiele+hut
© De Guozzekrite

De nieuwe vogelkijkhut is een gezamenlijk initiatief dat in het belang is van zowel de landbouw als de weidevogels, stelt voorzitter Gerrit Kooistra van de Guozzekrite. Volgens hem is het mooie van de vogelkijkhut dat deze met een trekker verplaatst kan worden.

'We hopen dat onze leden en de vogelwachten de locaties aan ons door zullen geven waar op dat moment de mooiste vogels te zien zijn. Dit wordt vervolgens via de kanalen van het Agrarisch Collectief Waadrâne gecommuniceerd. De hut is bedoeld voor toeristen, inwoners en schoolkinderen. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op’, vervolgt Kooistra.

Droogte nekt jonge weidevogels

De opening van de vogelkijkhut komt op een moment dat de BFVW volop in het nieuws is in verband met de droogte die funest is voor jonge weidevogels. Kloosterman maakte van de gelegenheid gebruik op te roepen om voor water te zorgen op weilanden en in tuinen.

'De vogels hebben het zwaar. Wij zijn dan ook blij met de steun van de boeren die massaal gehoor geven aan onze oproep om vogels te helpen.’

Maar ook dit initiatief voor een vogelkijkhut is heel belangrijk, stelt de voorzitter van de BFVW. 'De Guozzekrite zorgt er op deze manier voor dat we met elkaar van de weidevogels mogen genieten in dit prachtige gebied, dat is heel wat waard.’

Overigens is dit niet de eerste mobiele vogelkijkhut in Nederland. Zo werd in november vorig jaar een hut in gebruik genomen in Drenthe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer