Koolmees+wijst+extra+wetten+huisvesting+af
Nieuws
© Laurens Eggens

Koolmees wijst extra wetten huisvesting af

Slechte huisvesting van arbeidsmigranten in schuren en stallen is 'onaanvaardbaar'. Dat vindt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Maar extra wetten komen er niet.

Berichten dat buitenlandse werkers illegaal en onder erbarmelijke omstandigheden zijn ondergebracht, zorgden vorige maand voor onrust. In Gelderland zou de situatie zo ernstig zijn dat gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) opdracht gaf voor een inventarisatie. Hij wil gemeentebesturen 'juridische handreikingen' geven om de problematiek aan te pakken.

In Den Haag riep de Kamerfractie van de SP minister Koolmees in schriftelijke vragen op het matje. Die reageert dat de verantwoordelijkheid voor het realiseren van voldoende huisvesting, maar ook van controle en handhaving, in de eerste plaats bij de gemeenten ligt.

Samen zoeken

'Gemeenten, werkgevers en huisvesters moeten samen zoeken naar passende oplossingen voor de huisvesting van werknemers uit het buitenland', aldus de bewindsman. Dat is volgens hem een goede remedie tegen ongewenste situaties.

Koolmees geeft wel aan dat hij illegale woonomstandigheden en uitbuiting volstrekt afkeurt. De Inspectie SZW trekt samen met gemeenten op in de aanpak van specifieke problemen als gedwongen of slechte huisvesting tegen hoge kosten.

Meer wettelijke eisen

De SP vraagt om meer wettelijke eisen voor flexibele woonruimte. Nu krijgt het bedrijfsleven nog ruimte voor vrijwillige zelfregulering, bijvoorbeeld door middel van het keurmerk van Stichting Normering Flexwonen (SNF).

De minister van SZW voelt niet voor extra wetten. Hij wijst op het Bouwbesluit. Dat stelt wettelijke minimumeisen voor alle gebouwen in Nederland, dus ook voor de huisvesting van arbeidsmigranten.

Daarnaast houdt hij vast aan zelfregulering. De SNF is volgens Koolmees onderworpen aan onafhankelijke keuringen van de Raad van Accreditatie.

Weer

 • Dinsdag
  8° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  90 %
 • Donderdag
  6° / 1°
  70 %
Meer weer