'Omvang stal zegt niets over welzijn van dieren'

De omvang van een stal heeft geen negatieve gevolgen voor het dierenwelzijn en het milieu. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op een bericht dat Wakker Dier dinsdag naar buiten bracht. Het bericht gaat over de ontwikkeling van megastallen in Nederland.

Wakker Dier meldt dat het aantal megastallen in Nederland in zeven jaar tijd met ruim driekwart is gestegen. De dierenwelzijnsorganisatie baseert zich op cijfers van de Wageningen University & Research. In 2010 waren er nog 456 stallen waarin een 'groot aantal' dieren bijeen zijn gebracht, in 2017 waren het er 801.

Wakker Dier wijst in haar berichtgeving op de risico's voor dierenwelzijn, epidemieën en stalbranden en vraagt om een verbod op de bouw van nog meer megastallen.

Hoogste eisen

Volgens LTO Nederland gaat het echter om hypermoderne bedrijven waar de nieuwste technieken zijn toegepast en die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Deze bedrijven worden zelden getroffen door een stalbrand omdat ze al voldoen aan de meest recente bouweisen.

Jeannette van de Ven, bestuurder met portefeuille Gezonde dieren: 'LTO Nederland staat ook voor een diervriendelijke, duurzame veehouderij. Dit geldt voor zowel de productiewijze als de producten zelf en het verdienmodel van de boeren. Veehouders werken dagelijks met de grootst mogelijke zorg voor hun dieren. Dit is niet afhankelijk van de omvang van het aantal dieren of de grootte van de stal.'

Terug verdienen

Consumenten, burgers en overheid stellen steeds hogere eisen aan de veehouderij. Dit zijn regels op het gebied van dierenwelzijn, diergezondheid en milieu. Om te kunnen voldoen aan deze extra, vaak bovenwettelijke eisen doen boeren extra investeringen. Om deze investeringen terug te kunnen verdienen en dieren extra ruimte in de stal te kunnen geven, is volgens LTO Nederland een bepaalde schaalgrootte soms nodig.

Van de Ven: 'Dit zijn zeer professioneel geleide bedrijven met deskundig personeel. Zij weten te voldoen aan de hoogst haalbare eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en ruimtelijke omgeving.'

Achterhaald

De megastallendiscussie die Wakker Dier nu oprakelt, is volgens LTO Nederland dan ook achterhaald. Nieuwe wet- en regelgeving en marktomstandigheden hebben er voor gezorgd dat bedrijfsuitbreiding al geruime tijd moeilijker is geworden.

Boeren kiezen steeds vaker voor een bedrijfsstrategie van optimalisatie en vergaande verwaarding van hun producten waarbij meer aandacht voor het verdienmodel nodig is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer