Crisissteun voor Vlaamse varkenshouders

Vlaamse varkenshouders die in geldnood verkeren, kunnen een beroep doen op een tijdelijke waarborgregeling. Dat maakte het Vlaamse departement Landbouw en Visserij donderdag bekend.

Crisissteun+voor+Vlaamse+varkenshouders
© ZLTO

Door de ontdekking van Afrikaanse varkenspest in het zuiden van België verkeert de varkenshouderij in dat land in crisis. Het krediet geldt voor het verhogen van de middelen voor de operationele kosten of voor het herfinancieren van bestaande leningen. De regeling is toegankelijk voor boeren die minstens de helft van hun omzet realiseren met de varkenshouderij.

De Vlaamse overheid biedt hulp aan veehouders die als gevolg van de varkenspestcrisis kampen met liquiditeitstekorten. Boeren kunnen de tijdelijke VLIF-waarborg voor overbruggingskredieten aanvragen tot en met 31 mei.

Negatieve gevolgen

De aanvrager moet aantonen dat zijn bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest. De maximale looptijd van de kredieten bedraagt zeven jaar en de waarborg geldt voor drie jaar. De waarborg bedraagt maximaal 80 procent van het subsidiabele kredietbedrag.

Landbouwminister Koen Van den Heuvel noemt de waarborgregeling 'goed nieuws' voor varkensbedrijven. Zij kunnen zodoende rekenen op de nodige steun en dat stelt ze in staat om de nodige maatregelen te nemen om ziekte-insleep tegen te gaan.

Everzwijnen

Om te vermijden dat de ziekte door everzwijnen overgedragen zou worden naar professionele varkensbedrijven, stimuleerde de overheid vorig jaar via het landbouwinvesteringsfonds ook het plaatsen van hekkens rond de bedrijven. In Belgisch Limburg zijn inmiddels zoveel everzwijnen dat ze zich op zoek naar voedsel buiten de bossen wagen en ook dicht bij boerenerven worden gezien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer