Twee+bacteri%C3%ABn+spelen+rol+bij+maagzweren+bij+varkens
Nieuws
© Pixabay

Twee bacteriën spelen rol bij maagzweren bij varkens

De bacteriën Helicobacter suis en Fusobacterium gastrosuis spelen een rol bij het ontstaan van maagzweren bij varkens. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Chloë De Witte bij de Universiteit Gent.

De invloed van beide bacteriën verdient volgens De Witte nader onderzoek om maagzweren bij varkens efficiënter te bestrijden. Een daling van het aantal maagzweren komt dierenwelzijn en economische resultaten ten goede.

Helicobacter suis

Helicobacter suis is een bacterie die vaak voorkomt in de varkensmaag. De Witte toont in haar onderzoek aan dat deze bacterie de productie van maagzuur beïnvloedt. Het effect hangt af van de leeftijd van de varkens. Op de leeftijd van 6 maanden bijvoorbeeld, blijken de varkens minder maagzuur aan te maken. Die daling maakt de weg vrij voor andere bacteriën.

Fusobacterium gastrosuis speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van letsels doordat de bacterie de cellen van de maagwand doodt. Bij volwassen varkens stijgt ook de productie van maagzuur, wat resulteert in nog ergere letsels. Fusobacterium gastrosuis is een tot nu toe onbekende bacterie bij varkens, die in de loop van het promotieonderzoek door De Witte werd ontdekt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer