E-coli bij varkens bestrijden met eetbare antilichamen

Wetenschappers van Universiteit Gent hebben een nieuwe antilichaamtechnologie ontwikkeld. Die combineert de voordelen van antilichaam-gebaseerde behandelingen met het gemak van orale inname van geneesmiddelen. De technologie was effectief bij jonge biggen die vatbaar zijn voor een E. coli.

E%2Dcoli+bij+varkens+bestrijden+met+eetbare+antilichamen
© Twan Wiermans

Therapeutische antilichamen worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen. Bij orale toediening is de uitdaging deze levend de vertering te laten passeren. Wetenschappers van Universiteit Gent is dat nu wel gelukt. De antilichamen die de universiteit hiervoor gebruikt, kunnen eenvoudig geproduceerd worden in gist.

De onderzoekers bewezen de doeltreffendheid van de technologie bij jonge biggen die vatbaar zijn voor een diarree-veroorzakende infectie door E. coli. Momenteel is het toedienen van antibiotica het enige dat soelaas biedt tegen deze infectie. Maar dit is een risicofactor vanwege antibioticaresistentie en potentiële overdracht van resistente bacteriën tussen dieren en mensen.

De nieuwe antilichaam-gebaseerde aanpak bleek een efficiënt en veilig alternatief. Gesteund door deze resultaten wil het team de antilichamen verder ontwikkelen als een diergeneeskundig product.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer