EU%3A+Meer+melk+met+minder+koeien
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EU: Meer melk met minder koeien

Met minder koeien is vorig jaarin de EU meer melk geproduceerd dan 2017 ervoor. Dit komt mede door het gebruik van meer krachtvoer in het laatste kwartaal van 2018 ten opzichte van het jaar ervoor. Als gevolg van de droogte was er minder ruwvoer. Een verdere productiestijging wordt verwacht.

Dat blijkt uit de kortetermijnvooruitzichten van de EU. In 2018 is 0,9 procent meer melk opgehaald, terwijl de veestapel met 1,6 procent kromp. Voor 2019 wordt een verdere productiestijging verwacht van 0,7 procent bij een krimp van het aantal melkkoeien met 0,6 procent.

Het aantal melkgevende vaarzen van 2 jaar daalde met 2 procent. Dit betekent volgens EU-bronnen dat melkveehouders hebben gewacht met de vervanging van hun veestapel. Als gevolg van de droogte werden ook minder koeien gehouden.

Die droogte zorgde voor minder ruwvoer. Hierdoor waren melkveehouders in het laatste kwartaal van 2018 aangewezen op een hogere krachtvoergift. Ook in het eerste kwartaal van 2019 wordt volop gebruik gemaakt van krachtvoer. Dat heeft effect heeft op de melkproductie per koe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.

Melkprijs iets lager

In 2018 lag de gemiddelde melkprijs iets boven de 34 cent per kilo. Dit is weliswaar 2 procent onder topjaar 2017, toch blijft het 2 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde van 2013 tot en met 2017.

Voor de komende maanden wordt volgens het rapport de melkprijs opgedreven door de toename van de melkeiwitprijs en de boterprijs. Wel moet er rekening worden gehouden met een seizoensgebonden toename van de melkproductie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer