Vrieskou stuwt omzet Fruitmasters

Fruitmasters heeft vorig jaar een 8 procent hogere omzet behaald. Dit is te danken aan hogere prijzen voor het fruit. De omzet van de afzetorganisatie ging van 222,2 miljoen naar 235,7 miljoen euro.

Vrieskou+stuwt+omzet+Fruitmasters
© Fruitmasters

De extreme kou in de bloeiperiode van 2017 zorgde ervoor dat de oogst dat jaar klein uitviel. In het begin van 2018 was het aanbod van vooral appels daardoor kleiner dan de vraag, wat resulteerde in hogere prijzen.

Financieel directeur Sjors Kruiper van Fruitmasters wijst erop dat de inkomsten van de leden in 2018 verschilden. De zomer was droog en warm. Dat had een negatief effect bij telers die niet konden beregenen. Ook bij het zachtfruit drukte het extreme weer een stempel op de productie. 'Waar wel goede kwaliteit is geoogst, is dit verkocht tegen goede prijzen', zegt Kruiper. Gemiddeld lagen de prijzen voor hard- en zachtfruit 8 procent hoger dan in 2017.

PlanetProof

Fruitmasters is het afgelopen jaar de omschakeling begonnen naar PlanetProof. 'Van de 5.000 hectare is een derde over', zegt Kruiper. Het is de bedoeling dat aan het einde van dit jaar alle telers PlanetProof gecertificeerd zijn.

Hoewel er bij telers aanvankelijk weerstand bestond tegen het certificatieschema, zeggen leden die er al aan voldoen, dat het toch wel meevalt. Volgens Kruiper is PlanetProof door overleg met alle betrokken partijen veel praktischer geworden dan het oorspronkelijke Milieukeur.

Afzet in China

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) maakte onlangs bekend dat de Nederlandse uitvoer van peren naar China in het afgelopen jaar met 1 miljoen kilo is gestegen. Fruitmasters is verreweg de grootste Nederlandse exporteur van peren naar het Aziatische land en begeeft zich al vijf jaar op deze markt.

Kruiper zegt dat Fruitmasters heeft geïnvesteerd in China, waar andere partijen zijn afgehaakt. Daar plukt de coöperatie nu de vruchten van. Prijzen voor Conference zijn in China hoger dan in Europa, wat het een aantrekkelijk afzetland maakt. Fruitmasters onderzoekt of de Migo-peer er ook kansen maakt.

Investeringen

In april vorig jaar opende de coöperatie het vernieuwde sorteer- en pakstation zachtfruit. Verder is geïnvesteerd in koelhuizen. Met oog op de veranderende markt voor uitzendkrachten en stijgende loonkosten stopt Fruitmasters ook geld in robotisering en automatisering van het pakstation.

Het bedrijf levert vooral fruit aan de retail. Van de afzet loopt 85 procent via bemiddeling. Zomerfruit, zoals kersen en pruimen, komt nog voor de klok. Fruitmasters heeft in 2018 een winst geboekt van ruim 100.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer