Hoge+fruitprijzen+stuwen+omzet+FruitMasters
Nieuws
© Fruitmasters

Hoge fruitprijzen stuwen omzet FruitMasters

De omzet van FruitMasters is in 2017 door hogere prijzen voor fruit met 13 procent gestegen.

Aan het eind van het jaar stond onder aan de streep een totaalbedrag van 222,2 miljoen euro, terwijl de afzetorganisatie van fruit in Geldermalsen in 2016 een omzet van 196,7 miljoen euro realiseerde.

Het afzetjaar voor fruit werd in 2017 getekend door de voorjaarsvorst, waardoor vooral de Europese appeloogst flink lager uitviel dan in 2016. Dit leidde tot krapte op de appelmarkt en hogere prijzen.

Deel winst naar telers

De impact voor FruitMasters was minder groot, alhoewel ook leden van de coöperatie die niet in staat waren om te beregenen tijdens de vorst, zijn getroffen door de vrieskou. FruitMasters kreeg daardoor 10 procent minder appels en 5 procent minder peren binnen in vergelijking met 2016, zegt Sjors Kruiper, financieel directeur van het bedrijf.

De hogere prijzen hadden tot gevolg dat FruitMasters in het afgelopen jaar hogere provisie-inkomsten had. Het netto-resultaat steeg hierdoor van 129.000 euro in 2016 naar 596.000 euro in 2017. Van de winst keert de coöperatie ruim 450.000 euro uit aan de leden.

Planetproof

FruitMasters richt zich bij de afzet vooral op het supermarktkanaal. Omdat de retail per 2020 alleen groente en fruit wil verkopen die Planetproof-gecertificeerd zijn, gaat de afzetorganisatie telers begeleiden bij het behalen van dit certificaat. 'Daar trekken we twee jaar voor uit', zegt Kruiper. 'De kosten van het certificeren neemt FruitMasters op zich.'

Het bedrijf heeft de insteek om een meerprijs voor het Planetproof-fruit uit de markt te halen, waarbij het spel van vraag en aanbod natuurlijk ook een rol blijft spelen, stelt Kruiper. Omdat retailers jaarrond willen worden beleverd, koopt FruitMasters ook fruit in op het zuidelijk halfrond. Dat gebeurt zo veel mogelijk bij telers zelf, in Chili, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland. Ook deze telers zullen op termijn aan de Planetproof-eisen moeten voldoen, zegt Kruiper.

Conceptrassen

FruitMasters blijft onverminderd inzetten op conceptrassen. Deze maakten in 2017 een kwart van de omzet uit. De nieuwe Migo-peer slaat aan bij de consument, weet de financieel directeur. Dit jaar introduceert het bedrijf een nieuwe conceptappel waarvan de merknaam nog niet bekend is.

FruitMasters heeft geïnvesteerd in het zachtfruitpakstation. Deze fruitsoort is onderhand goed voor een derde van de omzet. Verder heeft het bedrijf een verpakkingsrobot in gebruik genomen. 'De technologie in sorteren was er al. Nu treedt die ook in bij het verpakken', zegt Kruiper. 'Het is een trend die zich verder voortzet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  7° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer