Innovatie+centraal+op+FruitMasters+Telersdag
Nieuws
© Eigen Foto

Innovatie centraal op FruitMasters Telersdag

Vernieuwing in de fruitsector stond centraal tijdens de FruitMasters Telersdag in Geldermalsen. Ruim 1.500 bezoekers lieten zich afgelopen woensdag inspireren door alle technologische ontwikkelingen in de gehele fruitketen.

FruitMasters organiseert de telersdag voor de aangesloten telers en hun familie. Tijdens de dag toonde diverse partijen in de keten de laatste technologische ontwikkelingen en de innovatieve projecten. FruitMasters streeft voortdurend naar innovatie.

De coöperatie richt zich samen met haar leden op vernieuwingen in de teelt. Zo gaf FruitMasters-medewerker Henk Nooteboom een toelichting op het nieuwe boomtype. De tweedimensionale boom heeft een open boomstructuur en een betere lichtinval. Dit geeft in de toekomst mogelijkheden voor meer mechanisatie en robotisering in de teelt.

Inpakrobot

FruitMasters is een facilitair en logistiek centrum voor koeling, sortering en verpakking van fruit. Gedurende de telersdag vonden er rondleidingen door het bedrijf plaats. Er was veel interesse in de inpakrobot voor appels, die onlangs is geplaatst in het appelpakstation van FruitMasters.

Na de lancering van Kanzi en Migo richt FruitMasters zich opnieuw op een conceptras: Tessa. De appel is ook bekend onder de rasnaam Fengapi. Sinds het voorjaar van 2018 is Tessa als pilot op een aantal teeltbedrijven uitgezet. Tijdens de Telersdag ontmoette de FruitMasters-leden de nieuwe appel Tessa.

Culinaire wereld

Op het zachtfruitplein maakten de telers kennis met de culinaire wereld van Prestige. Meester-patissier Jurgen Koens toonde de eindeloze mogelijkheden van zachtfruit. FruitMasters-telers en medewerkers spraken onder het genot van culinaire hapjes over de nieuwe zachtfruitrassen voor 2019.

Aan het einde van de middag waren er presentaties. Harrij Schmeitz en Jacob van den Borne inspireerde de bezoekers met voorbeelden van innovaties in de agrarische wereld. Van der Borne sprak over zijn ervaringen met precisielandbouw als aardappelteler. 'Mijn belangrijkste les is om aan het einde van de teelt de opbrengst te meten in het veld. Dan weet je waar je de volgende keer kan optimaliseren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  8° / 3°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  30 %
 • Donderdag
  11° / 6°
  50 %
Meer weer