CDA+eist+Europese+aanpak+dierenextremisten
Nieuws
© Europees Parlement

CDA eist Europese aanpak dierenextremisten

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen 'terrorisme en misdrijven door extremistische dierenactivisten'.

'De afgelopen maanden en jaren nemen illegale stalinbraken, vernielingen en doodsbedreigingen door internationaal opererende dierenextremisten toe', stelt Schreijer. Ze stelde daarom schriftelijke vragen aan de Europese Commissie van de Europese Unie (EU). 'Dierhouders in Nederland en elders in de EU voelen zich in toenemende mate bedreigd. Het is tijd voor optreden.'


De CDA-Europarlementariër wijst erop dat ook gezinsleden van boeren door stalinbraken en bedreigingen lijden onder een ernstig toegenomen gevoel van onveiligheid. 'Bij de Nederlandse overheid bestaat op het moment nog onvoldoende inzicht in de aard en omvang van bedreigingen aan het adres van dierhouders, vanwege een ontbrekende aparte registratie van deze categorie misdrijven.'

Aangiftebereidheid

Commissaris Vera Jourová van Justitie en de EU-lidstaten moeten daarom van Schreijer komen met een overzicht van bedreigingen en andere strafbare feiten door extremistische dierenactivisten. Dat geldt ook voor de aangiftebereidheid van boeren in de verschillende lidstaten.

'Een tijdlang leken deze misdrijven in aantal en hevigheid af te nemen, maar er is nu in Nederland en andere EU-landen een duidelijke toename van de activiteiten van deze internationale netwerken aantoonbaar. Ook de EU moet in het optreden tegen deze netwerken een veel actievere rol opnemen en dierhouders beschermen, door proactieve coördinatie met de lidstaten en door inzet van Europol.'

Weer

 • Maandag
  13° / 5°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer