Steun en zorg voor elkaar

Er komt heel veel af op de varkenshouderij en ook de druk van buiten is groot. Dierenactivisme baart me de meeste zorgen. Met de bekladding van het bedrijf dat afgebrand is in Biezenmortel als dieptepunt.

Steun+en+zorg+voor+elkaar
© POV

Ik ben afgelopen periode niets uit de weg gegaan om dierenactivisme in de varkenshouderij aan te pakken. Zowel politiek als in de media heb ik mijn punt gemaakt: dierenactivisme gaat veel te ver. Ondernemers en hun gezinnen voelen zich bedreigd en geïntimideerd. Dit is niet oké!

Ondanks dat ik zelf ook ten strijde trek, maak ik me zorgen over de verharding. Verharding in dierenactivisme, maar ook verharding vanuit onszelf. Dieractivisten en varkenshouderij staan lijnrecht tegenover elkaar. En ik heb niet de illusie dat die kloof te dichten valt. Sterker nog, ik ga mijn tijd en energie niet steken in praten met deze 'laffe helden'.

Maar ik wil wel de dialoog aangaan. Praten met mensen die kritisch zijn op onze sector, maar open staan voor ons verhaal, onze passie en onze dilemma's. Deze kritische burgers zijn de groep waarmee we stappen kunnen en moeten zetten. En daar zal ik mij de komende tijd voor inzetten.

Kritische burgers zijn de groep waarmee we stappen kunnen en moeten zetten

Linda Janssen, voorzitter POV

De verharding tegen dierenactivisme levert ook iets moois op, namelijk saamhorigheid en zorgen voor elkaar. Ik neem als voorbeeld het bedrijf en het gezin dat getroffen is door stalbrand. Wat een ellende is het als heel je bedrijf tot aan de grond toe verwoest wordt door brand. En daarbovenop kwam de dreiging van dierenactivisme.

Wat er daarna gebeurde was heel bijzonder. Veehouders uit de regio pakten meteen de handschoen op om beveiliging te organiseren. Samen hebben die veehouders ervoor gezorgd dat dit gezin zich gesteund en veilig voelde. Zo mooi!

Ik ben een aantal keren op het getroffen bedrijf geweest. De impact van brand en dierenactivisme raakten me enorm. Die druk en verharding doet wat met mensen en met de sector. Laat mij de komende tijd werken aan het aanpakken van dierenactivisme en tegelijkertijd verharding doorbreken door in gesprek te zijn met partijen waarmee we verder komen.

Dan vraag ik aan jullie, varkenshouders, tegelijkertijd goed voor elkaar te zorgen. Vraag elkaar eens hoe het gaat. Signaleer wanneer collega's steun of hulp kunnen gebruiken. Geef elkaar een keer een schouderklopje. Steun en zorg voor elkaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer