Kwart Brabantse stallen en schuren staat leeg in 2030

Een kwart van de stallen en schuren in Noord-Brabant staat in 2030 leeg, meldt de provincie. De afgelopen vijf jaar kwam ongeveer 1,4 miljoen vierkante meter aan agrarische gebouwen leeg te staan. De komende tien jaar komt daar nog eens 2,5 miljoen bij.

Kwart+Brabantse+stallen+en+schuren+staat+leeg+in+2030
© Twan Wiermans

Een actualisatie van het leegstandsonderzoek van Wageningen Environmental Research naar agrarische gebouwen in Brabant bevestigt dit beeld opnieuw, geeft de provincie aan.


Het onderzoek gaat uit van peiljaar 2017 en is een update van het eerdere onderzoek door toen nog Alterra. Dat was gebaseerd op peiljaar 2012. Het onderzoek laat zien dat de afgelopen vijf jaar op 2.400 locaties agrarische bedrijven zijn vrijgekomen. In totaal is 1,4 miljoen vierkante meter aan gebouwen leeg komen staan.

Geen opvolger

Van de agrarische bedrijven die nu in Brabant actief zijn, hebben ruim vierduizend bedrijven een bedrijfshoofd dat 55 jaar of ouder is. Ongeveer 60 procent van deze bedrijven heeft geen potentiële opvolger, weet de provincie. Naar verwachting stoppen veel van deze bedrijven, op ongeveer drieduizend bedrijfslocaties, de komende tien jaar.

De helft van de stallen krijgt waarschijnlijk een nieuwe functie, als nevenlocatie van een ander agrarisch bedrijf of een andere - niet agrarische - bestemming. De andere helft van de vrijkomende stallen en schuren, komt naar verwachting leeg te staan. Tussen 2012 en 2030 groeit de leegstand daarmee met een oppervlakte van in totaal 4 miljoen vierkante meter.

Grotere gebouwen

De agrarische gebouwen die de komende tien jaar vrij komen, zijn groter en moderner dan de gebouwen uit de afgelopen vijf jaar. De meeste gebouwen die tussen 2012 en 2017 vrij kwamen, dateren uit de 'asbestperiode' (1965-1993). Stallen en schuren die de komende tien jaar vrij komen zijn gemiddeld twee keer zo groot, stelt de provincie.

Het beschikbaar stellen van kennis en data over leegstand is voor de provincie een belangrijk onderdeel van de Brabantse Aanpak Leegstand. De monitor agrarische leegstand Noord-Brabant biedt de mogelijkheid de data ook per gemeente en per wijk of kern te raadplegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer