Livedebat+Radio+1+over+leegloop+Brabantse+platteland
Nieuws
© Twan Wiermans

Livedebat Radio 1 over leegloop Brabantse platteland

Boeren, bestuurders en milieuactivisten praten op zondag 21 januari in een live-uitzending op NPO Radio 1 over de leegloop op het Brabantse platteland.

Het debat vindt plaats in het wekelijkse liveprogramma Kwesties van de NTR. Dit keer zijn de debatten in Deurne en Sint Anthonis. De leegloop op het Brabantse platteland staat centraal.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stoppen in Noord- Brabant gemiddeld 360 boeren per jaar met hun bedrijf en nemen familieleden de boerderijen vaak niet over. Hierdoor stond 8 procent van de boerderijen in Noord-Brabant leeg in 2016, wat naar voorspelling zal oplopen tot een op de vier in 2030.

Verpaupering

Steeds meer boeren stoppen door het gebrek aan financiële middelen en door een toenemend aantal regels. Boeren zijn genoodzaakt extra investeringen te doen, willen zij aan wetgeving rondom milieu en dierenwelzijn voldoen.

Gevolg: leegstand en verpaupering, maar ook verschillende soorten criminele activiteiten vanuit de leegstaande panden.

Deurne en Sint Anthonis

Het radioprogramma wordt gepresenteerd door Rob Oudkerk en Marianne van den Anker. Van den Anker bespreekt in Deurne de problematiek rondom het verdwijnen van kleine agrarische bedrijven met lokale politici, een milieuactivist en een eigenaar van een rundveehouderij.

Rob Oudkerk praat in Sint Anthonis met lokale en provinciale bestuurders, een planoloog, een milieuactivist en een melkveehouder over de toekomst van de leegstaande panden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  1° / -2°
  50 %
 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
Meer weer