%27Maatwerk+nodig+voor+aanpak+leegstand+in+Zundert%27
Interview
© Merlin Daleman

'Maatwerk nodig voor aanpak leegstand in Zundert'

Gemeente Zundert werkt samen met provincie, waterschap Brabantse Delta, Treeport en dorpsraden aan een omgevingsvisie buitengebied. Ook de toenemende leegstand op het platteland wordt aangepakt. Namens ZLTO Zundert-Rijsbergen haakt voorzitter Christ Verschuren aan.

Deze totaalaanpak wordt in een pilot gegoten. Hoe is dit balletje gaan rollen?

'We hebben een paar jaar geleden al bijeenkomsten over de leegstand gehad van stakeholders als Rabobank, waterschap en gemeente. Maar er werd toen niet echt doorgepakt. Het nieuwe college, sinds dit voorjaar actief, wil dit nu wel doen. Voorafgaand aan het bloemencorso is het convenant getekend.'

Elke locatie is uniek en wij vinden dat je uit moet gaan van de mogelijkheden, in plaats van dat je bij voorbaat al geremd wordt

Christ Verschuren, afdelingsvoorzitter ZLTO

Is er veel leegstand in Zundert?

'Zundert heeft een groot buitengebied met relatief veel agrarische bedrijven en zoals overal in Nederland verwachten we ook hier veel stoppers. De grond wordt natuurlijk wel verkocht of verpacht aan andere boeren en tuinders, maar de stoppers blijven vaak zitten met de gebouwen. Problemen als drugslaboratoria en andere criminaliteit liggen dan op de loer.'

Wat moet er veranderen?

'Van de huidige procedures en regelgeving wordt niemand wijzer. Een agrarische ondernemer die stopt en zijn grond verkoopt maar wel op die plek blijft wonen, moet dan heel veel vierkante meters slopen.

'Dat is jammer van de gebouwen want die kunnen best voor andere doeleinden benut worden. Denk aan startende kleine zelfstandigen met een bouwbedrijf bijvoorbeeld. Die kunnen heel goed in lege schuren aan de slag en als ze daar uit hun jasje groeien, kunnen ze naar een bedrijventerrein. Maar de huidige regelgeving staat bijvoorbeeld statische opslag niet toe.'

Dus?

'Dus moet er meer flexibiliteit en maatwerk per locatie komen. Elke locatie is uniek en wij vinden dat je uit moet gaan van de mogelijkheden in plaats van dat je bij voorbaat al geremd wordt door regelgeving. Natuurlijk moeten er kaders zijn, maar daarbinnen moet er meer mogelijk zijn dan nu het geval is.'

En vindt het college dit ook?

'De gemeente heeft ons nodig om het allemaal van de grond te krijgen. Wij hebben onze standpunten ingebracht. 'De wethouder heeft al aangegeven dat hij de agrarische leegstand wil aanpakken door op maat gerichte oplossingen te bieden.'

De pilot start al over enkele maanden.

'We zullen zien hoe het gaat lopen. Wij blijven in ieder geval aan tafel zitten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  9° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer