Accountants+stappen+naar+rechter+om+dreigende+leegstand
Nieuws
© Twan Wiermans

Accountants stappen naar rechter om dreigende leegstand

De WOZ-waarde van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen moet op nihil worden gezet. Om dat af te dwingen, stapt de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) naar de rechter.

Voor de VLB is het 'een principezaak'. 'Op basis van de WOZ-beschikking in 2018, zullen procedures worden opgestart', meldt de organisatie.

'Daarin zal de VLB zich op het standpunt stellen dat de waarde van deze gebouwen nihil is. Hierdoor kunnen de vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen zonder alternatieve aanwendingsmogelijkheden worden afgewaardeerd tot nihil en kan de ondernemer de focus op de toekomst houden.'

Onverkoopbaar

Gemeenten kennen aan de verouderde stallen doorgaans een waarde toe. Maar in de praktijk hebben deze gebouwen helemaal geen waarde, constateert de VLB. 'Ze zijn onverkoopbaar en zeker in de krimpgebieden ontbreken de alternatieve aanwendingsmogelijkheden.'

'De gemeente baseert zich op het feit dat de oude stal nog altijd voor iets anders gebruikt kan worden zoals een caravanstalling of een groepsaccommodatie. Dat is in de praktijk niet realistisch. Aan het eind van de rit hebben gebouwen echt geen waarde meer, bovendien hebben veel van die gebouwen ook nog een probleem met asbest. Asbest moet voor 2024 worden geruimd en dat is een forse kostenpost.'

Daarom zijn 'fors lagere WOZ-taxaties noodzakelijk', aldus de VLB. DE organisatie zet daarom vooral in op een waardedaling van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen waar geen alternatieve aanwendingsmogelijkheden voor zijn.

Vennootschapsbelasting

De VLB vindt het van belang om per object te beoordelen of de wijziging in wet- en regelgeving voldoende zijn meegenomen in de waardebepaling. 'Bepaalde wet- en regelgeving kan de ontwikkeling van het bedrijf vertragen of zelfs blokkeren waardoor de waarde van het object drastisch naar beneden moet worden bijgesteld.'

Als voorbeeld noemt de VLB de pelsdierhouderij, waarvoor een verbod is afgekondigd. 'Dat betekent dat deze gebouwen na 2024 functieloos zullen zijn. De waardedruk die hiervan uitgaat is enorm. En dus zal dat direct zichtbaar moeten worden in de WOZ-taxaties voor deze sector.'

In andere sectoren is volgend de VLB ook sprake van een grote waardedaling door strengere wet- en regelgeving. Voor veel gebouwen zijn dan ook op korte termijn aanpassingen nodig om nog functioneel gebruikt te kunnen worden. Deze factoren worden door taxateurs vaak onvoldoende meegenomen in de waardebepaling van het object.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / 6°
  25 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer