Agrarische+opslag+op+bedrijventerreinen+Zuid%2DLimburg
Achtergrond
© Twan Wiermans

Agrarische opslag op bedrijventerreinen Zuid-Limburg

Van leegstaande gebouwen op bedrijventerreinen in Zuid-Limburg agrarische opslagloodsen maken. Als alternatief voor de uitbreiding van boerenbedrijven die ten koste gaat van de aantrekkelijkheid van het buitengebied in Zuid-Limburg.

Dit idee opperden de burgemeesters Reg van Loo van Vaals, Nicole Ramaekers van Gulpen-Wittem en Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten. Zij waren op uitnodiging van het bestuur van de LLTB-regio Zuid-Limburg maandagavond te gast op de eerste ledenbijeenkomst van de regio in het gemeentehuis van Eijsden-Margraten.

Tegenover de circa honderd aanwezige leden gaven de burgemeesters hun visie op de impact van de agrarische bedrijfsontwikkelingen op het buitengebied.

Kosten

Het idee van een agrarisch bedrijventerrein riep onder de leden meteen de kostenvraag op. 'Dan kunnen we wel inpakken.' Voor het bestuurlijke trio zijn bepaalde agrarische activiteiten echter zeker te concentreren, zoals de opslag van aardappelen. 'Maar de overheid kan niet in haar eentje oplossingen bedenken. Dat willen we samen met jullie doen. Jullie weten dat het beste.'

De agrariërs moeten de plek krijgen die ze verdienen

Reg van Loo, burgemeester van Vaals

Goede boterham

Boeren een goede boterham laten verdienen, de overheid haar rol laten vervullen en de unieke leefomgeving van het Mergelland behouden, waardoor de ruim één miljoen toeristen elk jaar blijven komen. Daar gaat het om.

De agrariërs voelen zich ondergewaardeerd. Actiegroepen vallen over hen heen als ze een stal of loods willen bouwen en ook de onvermijdelijke schaalvergroting in de landbouw is een pijnpunt.

Tegenstrijdige belangen

Gemeenten en boeren liggen regelmatig met elkaar in de clinch. De belangen zijn vaak tegenstrijdig. Waar voor boeren vooral hun bedrijf en de productkwaliteit vooropstaan, spelen bij gemeenten ook de belangen van inwoners en toeristische ondernemers mee.

Boeren, buitengebied, burgemeesters, zij zijn tot elkaar veroordeeld. De laatsten gaven maandagavond duidelijk aan respect en waardering te hebben voor de hoeders van het Zuid-Limburgse cultuurlandschap en reikten hun de hand. Al moesten ze ook kritische vragen pareren.

Opgaven vervullen

'De agrariërs moeten de plek krijgen die ze verdienen, maar ook de gemeenten moeten hun opgaven kunnen vervullen', vindt van Loo.

Ramaekers onderkent dat het steeds lastiger wordt om goed te boeren en tegelijkertijd het buitengebied te onderhouden. 'We moeten het samen doen. Maar als intensivering van agrarische activiteiten op je eigen erf niet kan, moeten wij de plek aanwijzen waar dat wel kan. Daar wil ik graag het gesprek over aangaan.'

Voortdurende zoektocht

Ook voor Akkermans is boeren in Zuid-Limburg een voortdurende zoektocht naar de balans tussen het boerenbedrijf en het landschap als cultureel erfgoed. 'Als drie gemeenten hebben we daarom op basis van onze omgevingsvisie besloten om samen dingen te gaan doen, samen met u. Wij willen u helpen, daar hebt u recht op', vindt de burgemeester.

Dialoog is gevraagd en daartoe hebben Akkermans en de fruittelers in Eijsden-Margraten al het goede voorbeeld gegeven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer