Duitse+boeren+strijden+tegen+compensatiegebieden
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse boeren strijden tegen compensatiegebieden

De Duitse landbouworganisatie DBV trekt ten strijde tegen compensatiegebieden voor gewasbeschermingsmiddelen. Volgens DBV-voorzitter Joachim Rukwied ontbreekt hiervoor een rechtsgrondslag.

Rukwied: 'De claim van het Umweltbundesamt om vanaf 2020 op 10 procent van de oppervlakte het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen voor biodiversiteitsmaatregelen stil te leggen, mist in Duitsland en de EU een wettelijke basis. Maatregelen ter bescherming van de natuur en ter bevordering van de biodiversiteit moeten via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid worden genomen.'

Volgens Rukwied is het juridisch en technisch 'meer dan twijfelachtig' om goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen voor doelstellingen in het kader van het landbouwbeleid niet toe te staan. 'Het eisen van compensatiegebieden hoort eenvoudigweg niet thuis in een goedkeuringscertificaat voor een gewasbeschermingsmiddel.'

Vrijwillige basis

Het DBV wijst erop dat in Duitsland in 2016 op 4,4 miljoen hectare landbouwgrond op vrijwillige basis agromilieu- en klimaatbeschermingsmaatregelen zijn genomen. Elke vierde hectare wordt dus op vrijwillige basis bewerkt door boeren in het kader van agromilieuprogramma's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 0°
  30 %
 • Maandag
  5° / 0°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  85 %
Meer weer