Duurder+varken+kwestie+van+tijd
Achtergrond
© De Snuitgeverij

Duurder varken kwestie van tijd

Het is niet de vraag of maar wanneer de varkensprijs stijgt. Alle signalen voor een duidelijke prijsstijging staan op groen, zeggen marktexperts eensgezind.

Deze week werden nieuwe EU-cijfers bekend waaruit blijkt dat de EU-varkensstapel afneemt en zeer waarschijnlijk blijft afnemen. Bovendien is in China het aantal fokzeugen in nog geen twee jaar tijd als gevolg van de Afrikaanse varkenspest en de modernisering met 6 miljoen afgenomen, meldt het Duitse marktonderzoeksbureau AMI.

Toch bleven de varkensprijzen deze week zowel in Nederland als Duitsland nagenoeg onveranderd. Ook de afgelopen weken is de prijs van vleesvarkens, in tegenstelling tot de prijs van biggen, slechts mondjesmaat gestegen.

Tweede kwartaal

Maar in het tweede kwartaal van 2019 gaat de vleesvarkensprijs wel duidelijk stijgen, zegt econoom varkensproductie Robert Hoste van Wageningen Economic Research. Marktanalisten van verschillende instanties uit binnen- en buitenland zijn er eensgezind over.
Het is niet de vraag of de varkensprijs snel zal stijgen, maar alleen wanneer en hoe snel het zal gebeuren, zegt wereldwijd verkoopdirecteur Lars Albertsen van de Deense toonaangevende varkensvleesexporteur Danish Crown.

'Iedereen kijkt naar China, niemand weet de impact van de Afrikaanse varkenspest precies in te schatten. De laatste prognose wijst op een daling van 10 tot 20 procent in de Chinese productie. Dat kan een enorme katalysator zijn voor de wereldmarktprijzen.'

Albertsen verwacht dat met het stijgen van de temperatuur in Europa ook de prijs van varkensvlees zal meestijgen. Dan stijgt immers de consumptie van varkensvlees vanwege de start van het barbecueseizoen.

Uitstel Brexit

Danish Crown vreest echter de gevolgen van een harde Brexit. Ook voor de Nederlandse varkensvleessector kan een harde Brexit gevolgen hebben. Albertsen, die vele jaren directeur was van Danish Crown in het Verenigd Koninkrijk, gelooft nog steeds in een oplossing of op zijn minst een uitstel, zodat het eind maart niet eindigt met een harde Brexit.

Ook LTO-specialist internationaal beleid Klaas Johan Osinga verwacht dat de Brexit wordt uitgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer