Na feestdagen nieuwe balans op varkensmarkt

De feestdagen zetten de komende weken de stemming op de varkensmarkt onder druk. Op de lange termijn blijft de hoop op betere varkensprijzen onveranderd gevestigd op China.

Na+feestdagen+nieuwe+balans+op+varkensmarkt
© Twan Wiermans

Terwijl de biggenprijs week na week stijgt, handhaaft de vleesvarkensprijs zich al wekenlang op hetzelfde niveau. Ook deze week blijft de Vion-notering onveranderd op 1,35 euro per kilo geslacht gewicht.

De trend dat er voortdurend zwaardere varkens werden aangeleverd dit najaar is deze week doorbroken. Dit heeft onder andere met de naderende feestdagen en het nieuwe jaar te maken. Vanwege de feestdagen is het aannemelijk dat de vleesvarkensprijs de komende weken onder druk komt te staan.

Stijgend ebiggenprijs tot stilstand

Daardoor is de kans groot dat de stijgende biggenprijs tot stilstand komt, al was het prijsdal het afgelopen jaar erg diep. Vleesvarkenshouders hebben te maken met stijgende voer- en mestafzetkosten. De mestafzetkosten zijn zo hoog dat het de komende maanden ook een factor van belang is bij de prijsvorming op de biggenmarkt. Het aanbod van biggen neemt echter ook af. Dat is het gevolg van de hete zomer.

Waarschijnlijk blijft dit effect nog lang een rol spelen. Ook de teruglopende zeugenpopulatie gaat het komende jaar een rol spelen. Op de langere termijn blijft de hoop op betere prijzen onveranderd gevestigd op toenemende export naar China. Het effect van de Afrikaanse varkenspest op het varkensaanbod vanuit China zelf kan niet uitblijven, is de teneur.

De Europese markt kent geen verrassingen, blijkt uit de jaarlijkse marktverkenningen die de EU begin deze maand publiceerde. Onveranderd blijft de verwachting dat de vraag naar varkensvlees jaar op jaar licht zal dalen in de EU.

Russische markt

Op korte termijn is er bovendien geen zicht op dat de Russische markt weer wordt opengesteld. Zodra dat wel het geval is, zal de vraag naar varkensvlees vanuit Rusland minder groot zijn dan vroeger, toen het volume een kwart van de totale EU-export bedroeg. Onder invloed van de EU-handelsboycot groeit de Russische zelfvoorzieningsgraad snel.

In Duitsland neemt de varkensvleesproductie de komende jaren af, volgens de EU-rapportage. Maar de Deense neemt toe, terwijl ook de Deense biggenproductie doorgaat, zodat grote aantallen biggen naar Duitsland en in toenemende mate naar Polen worden uitgevoerd.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer