Meer+Chinese+import+door+varkenspest
Achtergrond
© Twan Wiermans

Meer Chinese import door varkenspest

Het grote varkensvleesaanbod in de wereld zorgt voor druk op de wereldprijzen. De toekomstige Chinese vraag biedt daarentegen duidelijk perspectief. Dat schrijft de Rabobank in zijn marktupdate van november.

Het wordt steeds duidelijker dat het Afrikaanse varkenspestvirus zich over heel China heeft verspreid, waardoor de varkensvleesproductie onder druk staat in de komende jaren. De Rabobank verwacht dat de Chinese varkenssector door de wijdverbreide Afrikaans varkenspest hoogstwaarschijnlijk nog sneller zal veranderen in een geheel geïntegreerde productie.

De komende jaren zullen miljoenen kleine en familiebedrijven in hoog tempo verdwijnen. Doel: het beter waarborgen van de bioveiligheid van de Chinese varkensstapel.

Import uit alle werelddelen

Maar het is lastig in te schatten of de huidige aantrekkende invoer van varkensvlees alleen is ingegeven door het Chinese nieuwjaar, of dat het een voorbode is van een sterke productiedaling. Een aantal vleesverwerkingsbedrijven in de EU overwegen vlees in te slaan om een deel van de mogelijke prijsstijging van volgend jaar op te vangen.

De Europese vleesverwerkers ondervinden, ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China, steeds sterkere concurrentie van met name Amerikaanse bedrijven op de Aziatische afzetmarkt. Met name in Zuid-Korea. De Amerikaanse varkensvleesproductie groeit en de prijzen leven sinds kort weer op door de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in China.

Ook het Russische exportvolume naar Azië wordt groter. De Rabobank is van mening dat Rusland in korte tijd zelfvoorzienend wordt en zich steeds meer op de export zal richten. De Russische varkensvleesproductie wordt jaar op jaar een steeds belangrijkere factor.

Kleinere bedrijven verdwijnen

De twintig grootste bedrijven zijn goed voor 62 procent van de nationale productie. Net als in China zullen de kleinere bedrijven verdwijnen, waarmee het risico op verspreiding van ziekten afneemt.

Ook de Braziliaanse productie die in het eerste halfjaar van 2018 is toegenomen maar in het tweede deel is stilgevallen, richt zich meer op China en Hong Kong. De volumes naar die bestemmingen zijn bijna verdubbeld. Rusland drijft geen handel meer met Brazilië.

Exportprijzen ruim 13 procent lager

De EU-export naar China ligt nagenoeg op het volume van vorig jaar (januari tot augustus 2018), maar de prijzen bevinden zich ruim 13 procent onder de niveaus van dezelfde periode. Ook voor Europa is het land met veruit de meeste inwoners ter wereld met afstand de belangrijkste exportbestemming.

Het aanbod van varkensvlees in Europa blijft in 2019 op hetzelfde hoge niveau als dit jaar, gezien de meest recente gegevens over de ontwikkeling van de Europese varkensstapel. In Duitsland krimpt de varkensvleesproductie in 2019 naar verwachting met 1 procent, vanwege aangescherpte milieu- en welzijnsregelgeving. Maar dit wordt gecompenseerd door vooral Deense en Spaanse producenten, zo schat de Rabobank in.

Voorzichtige inschatting

Met de huidige kennis van de Europese markt, de wereldmarkt en de internationale handelsspanningen zou de varkensprijs flink kunnen schommelen de komende zes tot twaalf maanden. Mogelijk daalt de prijs de eerstkomende weken nog verder en stijgt deze in de loop van 2019 naar een hoger niveau.

Het voorspellen van het moment, de hoogte van de stijging en de duur is lastig. De Rabobank geeft daarom een voorzichtige mening over de ontwikkelingen. Zelden waren de prijsontwikkelingen op de Europese markt zo onzeker als nu. Daarom benadrukt de Rabobank het grote belang van een liquiditeitsprognose.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer