Gat in reserves zeugenhouderij

Bij een aantal zeugenhouders raakt de rekening-courant langzaam vol. Het aantal betalingsproblemen is op dit moment nihil, schrijft de Rabobank in een update.

Gat+in+reserves+zeugenhouderij
© De Snuitgeverij

Naast de lage biggenprijzen hebben zeugenhouders te maken met stijgende voerkosten. Per saldo teert de zeugenhouderij hierdoor in. De meeste zeugenhouders kunnen deze daling opvangen, doordat ze in de goede jaren 2016 en 2017 een buffer gevormd hebben.

Voor de gemiddelde vleesvarkenshouder betekent de lagere biggenprijs compensatie van de lagere vleesprijs en hogere voerprijs. Varkenseconoom Robert Hoste van Wageningen Economic Research noemt het beeld dat Rabobank schetst rooskleurig.

• Bekijk de marktprijzen van biggen en slachtvarkens

De spreiding tussen bedrijven is weliswaar groot, maar volgens de liquiditeitsmonitor van Agrimatie stonden zeugenbedrijven aan het einde van het derde kwartaal gemiddeld 35.000 euro in de min. 'En dan zitten we nog niet op het einde van het jaar', zegt Hoste.

Gat in reserves

Hoste noemt het zorgelijk dat in het afgelopen half jaar al zo'n gat is geslagen in de reserves van bedrijven. De tekorten die ontstonden tijdens de slechte jaren van 2015-2016 zijn tussen april 2016 en april 2018 op veel bedrijven weliswaar weggewerkt, maar ruimte om een goede buffer aan te leggen was er op veel bedrijven niet.

De voerprijzen lagen in het derde kwartaal van 2018 bijna 7 procent hoger dan gemiddeld in 2017 en 4 procent hoger dan in de eerste helft van 2018. Terwijl de prijzen van de biggen ruim 40 procent onder het niveau van 2017 lagen en in het derde kwartaal circa 30 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2018.

Het beursgenoteerde ForFarmers waarschuwde bij de publicatie van de tweede kwartaalcijfers in augustus al voor kastekorten, als varkenshouders de stijgende voerkosten niet kunnen doorberekenen. 'Bij sommige klanten is de kasstroom inmiddels krap geworden', vertelt woordvoerder Caroline Vogelsang.

Afrikaanse varkenspest

'We zien graag een stabielere prijsvorming. Gezien de situatie in China, waar de Afrikaanse varkenspest huishoudt, is het aannemelijk dat de vraag uit China zal aantrekken. Maar we durven niet te zeggen wanneer de varkensprijs daardoor gaat stijgen', vervolgt de woordvoerder van ForFarmers.

Robert Hoste verwacht niet dat de prijzen op korte termijn zullen stijgen, maar spreekt wel over een lichtpunt voor varkenshouders in de loop van 2019. China heeft de situatie met de Afrikaanse varkenspest niet in de hand. Blijft dat zo, dan voorziet hij dat in dat land een grote importbehoefte naar varkensvlees ontstaat.

Mede-auteur: Ilona Lesscher

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer