Overijsselse+organisaties+willen+duurzaamheid+versnellen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Overijsselse organisaties willen duurzaamheid versnellen

Stimuland en Landschap Overijssel vinden dat er een extra impuls nodig is om duurzaamheidsdoelen te behalen. Ze roepen de provincie en waterschappen op om dit op te nemen in hun nieuwe bestuursakkoorden.

Dat vraagt volgens de Overijsselse organisaties om lef van de bestuurders. Ze zien dat er allerlei lokale en regionale initiatieven zijn op het gebied van energie, voedsel, circulaire economie, bodemkwaliteit en klimaatadaptie. 'De resultaten zijn echter te beperkt in verhouding tot de doelen die in 2050 zullen moeten worden behaald', schrijven de organisaties.

Ze verwijzen daarbij naar rapport 'De som der delen' van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. De aanpak van duurzaamheidsopgaven bevindt zich volgens dat rapport nog in de beginfase. Stimuland en Landschap Overijssel zien datzelfde beeld in Overijssel.

Structurele veranderingen

De organisaties vragen de provincie en waterschappen, die nu bezig zijn nieuwe coalities te vormen, om meer tempo en slagkracht om structurele veranderingen in gang te zetten. 'De duurzaamheidsopgaves zijn niet alleen verantwoordelijkheid van de maatschappij. De bestuurders van deze overheidslagen kunnen nu kleur bekennen en deze duurzaamheidsopgaven een duidelijke plek geven in de nieuwe coalitieakkoorden.'

Daarnaast zullen de bestuurders volgens Landschap Overijssel en Stimuland ook boter bij de vis moeten doen. 'Deze transities vragen om een andere werkwijze om tot succes te komen: een programmatische aanpak inclusief bijbehorende middelen zoals ook de Raad heeft geconcludeerd in haar rapport. Alleen dan komen we tot systeemwijzigingen waar de burgers en agrarische sector baat bij hebben waarbij tegelijkertijd ook het landschap en natuurkwaliteit behouden blijft en daarmee ook haar waarden voor de samenleving kan blijven vervullen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer