Ahold Delhaize: verduurzaming vraagt om samenwerking

Verduurzaming van de voedselketen en aanpakken van klimaatopgaven vraagt om samenwerking met sterke partners. Dat zegt Ahold Delhaize-ceo Frans Muller in een toelichting op de woensdag gepresenteerde jaarcijfers van het concern.

Ahold+Delhaize%3A+verduurzaming+vraagt+om+samenwerking
© Ahold Delhaize

Volgens Muller ondergaat de voedingsmiddelensector momenteel grote veranderingen door een verschuiving in consumentengedrag, voortschrijdende technologie en de toenemende concurrentie van online retailers. Hierdoor staan bestaande verdienmodellen onder druk.

Ahold Delhaize ontwikkelde afgelopen jaar een nieuwe strategie die 'Leading Together' is gedoopt. Ceo Muller benadrukt dat uitdagingen op het gebied van technologie en verduurzaming te groot zijn voor bedrijven om alleen aan te gaan. 'We hebben sterke samenwerkingsverbanden nodig voor het innoveren en verbeteren van onze business. Maar ook om een verschil te maken in het oppakken van de uitdagingen op het gebied van het klimaatverandering en plastic afval.'

Beschikbaarheid

In het jaarverslag over 2018 schrijft Ahold Delhaize dat de groeiende voedselbehoefte in de wereld, samen met de gevolgen van de klimaatveranderingen, een impact kan hebben op de beschikbaarheid van natuurlijke hulpbronnen. 'De huidige klimaatscenario's voorspellen een afname van agrarische opbrengsten en productiviteit. Dit kan onze mogelijkheden beperken voor het inkopen van basisproducten en het bedienen van onze klanten.'

Om de druk op de bodem en het waterverbruik te verminderen, moeten retailers en leveranciers gaan samenwerken en investeren in duurzame productiemethodes. 'Daarbij moeten we het voor consumenten mogelijk maken dat zij hun consumptiepatronen kunnen wijzigen', aldus de visie van het retailconcern.

Daling nettowinst

Ahold Delhaize maakte woensdag bekend dat het vorig jaar een omzet heeft geboekt van 62,8 miljard euro. Dat is nagenoeg evenveel als in 2017. Het bedrijfsresultaat groeide met 7,7 procent naar 2,4 miljard euro. Onderaan de streep houdt het retailconcern met 6.769 winkels een nettowinst over van 1,79 miljard euro, wat een daling betekent van 1,4 procent ten opzicht van 2017. Bij gelijkblijvende wisselkoersen blijft de nettowinst op het niveau van een jaar eerder.

De Nederlandse winkels van Ahold Delhaize, met Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, zagen de verkopen vorig jaar met 3,17 procent groeien naar 14,2 miljard euro. De opbrengsten uit onlineactiviteiten stijgen bij Ahold Delhaize beduidend harder dan in de stenen winkels. In het vierde kwartaal van 2018 dikten de opbrengsten van webshops als Bol.com of AH.nl met bijna 20 procent aan tot 866 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer