%27Leerlingen+gaan+met+plezier+naar+boomteeltlessen%27
Achtergrond
© John Claessens

'Leerlingen gaan met plezier naar boomteeltlessen'

24 leerlingen zijn aan het begin van dit schooljaar gestart met de nieuwe Brabantse BBL-opleiding Boomteelt, die wordt verzorgd door het Prinsentuin College in Breda en Helicon MBO Geldermalsen. 'Op dit moment volgen de leerlingen een BBL-opleiding op mbo-niveau 2 en 3', vertelt docent Jan van Lavieren. 'Maar wij willen in de toekomst ook graag starten met een BBL-opleiding op mbo-niveau 4.'

Met Treeport Zundert en een concentratie van groenbedrijven in Midden-Brabant telt Noord-Brabant twee gebieden met veel boom- en plantenkwekerijen. Hier zijn veel goedlopende bedrijven gevestigd met volop werkgelegenheid. 'Er is nog altijd een grote behoefte aan vakkundige medewerkers in de boomteelt', zegt René van Gastel, eigenaar van Groeibalans in Zundert en voorzitter van de werkgroep scholing bij Treeport Zundert.

'Veel bedrijven groeien, maar hebben moeite om nieuwe medewerkers te vinden. Het valt niet mee om jongeren enthousiast te krijgen voor het werk in de boomteeltsector. Zij denken vaak dat het erg zwaar werk is, maar veel gebeurt tegenwoordig gemechaniseerd', aldus Van Gastel.

'Lang niet iedereen weet hoe het er tegenwoordig aan toegaat in de boomteeltsector. Wij willen graag aan mensen laten zien hoe mooi deze sector is om in te werken.' Op dat gebied is volgens Van Gastel nog het nodige werk te verrichten.

Er is nog altijd een grote behoefte aan vakkundige medewerkers in de boomteelt

René van Gastel, voorzitter van de werkgroep scholing bij Treeport Zundert

Brede opleiding

'Wij zijn blij dat het Prinsentuin College en Helicon MBO Geldermalsen samenwerken om deze BBL-opleiding Boomteelt op te zetten. Het is goed dat is gekozen voor een brede opleiding, waarbij leerlingen kennis kunnen maken met verschillende facetten van het vak. Dus niet alleen boomteelt, maar ook teelt van vaste planten, sierteelt, containerteelt, kassen en mechanisatie', zegt Van Gastel.

'Op dit moment telt deze opleiding maar drie leerlingen uit de regio Zundert. Het is belangrijk om middelbare scholen in de regio meer te betrekken bij wat wij doen. Verder worden regelmatig open dagen gehouden door kwekers, om jongeren kennis te laten maken met de sector. Daarnaast zijn er zij-instromers die graag in de boomteeltsector aan de slag willen. Ook voor hen is dit een interessante opleiding.'

De BBL-opleiding Boomteelt heeft leslocaties bij Plantenkwekerij Joost Sterke in Haaren, Boomkwekerij Gebr. van den Berk in Sint-Oedenrode en Helicon. De inschrijving voor de opleiding wordt verzorgd door Helicon, maar de school biedt de opleiding samen met het Prinsentuin College in Breda aan. De lessen worden verzorgd door vier docenten.

Rendabel

'Bij deze opleiding werken wij nauw samen met de bedrijven. Met een instroom van tien tot twaalf nieuwe leerlingen per jaar kunnen wij deze boomteeltopleiding rendabel draaien', vertelt Jan van Lavieren van Helicon MBO.

'Zowel de scholen als de bedrijven hebben de neuzen dezelfde kant op staan. Zo is een aantal lesvrije periodes ingepland als het druk is op de bedrijven, zodat zij niet in de knel komen. Ook maken de bedrijven deel uit van de stuurgroep, die de lesstof samenstelt. Zij weten welke vaardigheden in de praktijk nodig zijn', zegt Van Lavieren.

'Op de bedrijven worden regelmatig assessments afgenomen. De werkplekopdrachten maken de leerlingen met informatie van het bedrijf. Verder worden op school de toetsen gemaakt. Voor de toetsen, werkplekopdrachten en het assessment ontvangen de leerlingen een periodecijfer', vult docent Els van Mierlo van het Prinsentuin College aan.

'Wat ons opvalt is dat de leerlingen met plezier naar de lessen gaan. De bedrijven zien zij ook echt als hun werkplek. Zij zijn daar ook trots op. Van andere bedrijven uit de sector krijgen wij ook positieve feedback over deze opleiding. Ik denk dat we dus op de goede weg zitten', vertelt de docent.

Weinig aanmeldingen

'Bij het Prinsentuin College kregen wij te weinig aanmeldingen om een eigen boomteeltopleiding te kunnen aanbieden. Door de samenwerking met Helicon en de bedrijven is dat nu toch mogelijk', aldus Van Mierlo.

'Natuurlijk hopen we in de toekomst meer leerlingen uit West-Brabant te verwelkomen. Als er meer leerlingen uit deze regio komen, is het logisch dat we ook op zoek gaan naar een extra leslocatie in West-Brabant.'

Van Lavieren geeft aan dat in de toekomst mogelijk wordt gestart met een BBL-opleiding Boomteelt op mbo-niveau 4. 'Deze is met name bedoeld om jongeren die al in de sector werken zich verder te laten ontwikkelen. Denk aan extra aandacht voor thema's als planning en organisatie, managementvaardigheden en precisielandbouw. Hierdoor kunnen we leerlingen nog beter voorbereiden op een mooie toekomst in de boomteeltsector.'

'Mooi dat scholen en bedrijven samen optrekken'
Remco Beekers, boomkweker en ZLTO-portefeuillehouder onderwijs, noemt het een goede ontwikkeling dat er één Brabantse BBL-opleiding Boomteelt is. Afgelopen jaar is er in een werkgroep samengewerkt met onder andere Treeport Zundert, ZLTO, AgroConnect, AB Werkt, ZLTO, Leren & Werken Noord-Brabant en een aantal ondernemers. 'Het is goed om te zien dat er nu allerlei initiatieven ontstaan en het is mooi dat de scholen en bedrijven bereid zijn om dit samen op te pakken en hun schouders eronder te zetten.' Voor meer informatie kunnen ondernemers contact opnemen met Remco Beekers van ZLTO via remco.beekers@zlto.nl. www.boomteeltopleiding.nl

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  20 %
 • Zondag
  3° / -5°
  10 %
Meer weer