'Op plantenkwekerij komen theorie en praktijk samen'

Plantenkwekerij Joost Sterke in Haaren is een van de twee locaties waar de lessen van de boomteeltopleiding worden verzorgd. 'Het is mooi als jongeren de dingen die ze leren in de les, hier op het bedrijf in de praktijk kunnen toepassen. Daar geniet ik van', zegt eigenaar Joost Sterke.

%27Op+plantenkwekerij+komen+theorie+en+praktijk+samen%27
© Pixabay

Hoe kijk je aan tegen de gezamenlijke boomteeltopleiding van Helicon MBO Geldermalsen en het Prinsentuin College in Breda?

'Het is goed dat de boomteeltopleiding er nog altijd is, want een tijd terug dreigde deze te verdwijnen. Daarom ben ik blij dat Helicon en het Prinsentuin College de handen ineen hebben geslagen.

We hebben niet alleen handjes nodig, maar ook mensen met mbo- en hbo-niveau

Joost Sterke, eigenaar plantenkwekerij

'Tegelijkertijd ligt er de taak voor kwekers om op lokaal niveau jongeren te interesseren voor de werkzaamheden die plaatsvinden op hun bedrijven. Overkoepelend kunnen we daarbij de samenwerking zoeken met een organisatie als ZLTO.'

Waarom vind je het belangrijk dat deze boomteeltopleiding er is?

'Bedrijven kunnen in de toekomst alleen blijven draaien met voldoende goed opgeleide medewerkers. Zij zijn ons bestaansrecht. Veel jongeren denken dat wij nog altijd veel met een schop en heggenschaar werken. Maar veel werkzaamheden in ons bedrijf zijn gemechaniseerd.

'Omdat het steeds moeilijker wordt om aan goed personeel te komen, proberen we met zo min mogelijk mensen zoveel mogelijk werk te verrichten. Wij hebben niet alleen maar handjes nodig, maar ook mensen met mbo- en hbo-niveau.'

Wat spreekt jou aan in de opleiding?

'Het feit dat de opleiding op de bedrijven wordt gegeven, betekent dat de theorie direct aan de praktijk gekoppeld kan worden. Meestal worden 's ochtends de theorielessen gegeven en gaan de leerlingen 's middags een kijkje nemen op het bedrijf. Daar zien ze dan direct hoe bepaalde dingen eraan toe gaan in de praktijk. Dat zegt hen vaak veel meer dan iets wat op een beeldscherm of in een boek staat.'

Hoe kan de instroom van nieuwe leerlingen volgens jou worden vergroot?

'Ik denk dat kwekers veel meer en beter zichtbaar moeten worden in de regio waar zij actief zijn. Dat kan onder meer door op open dagen van scholen te gaan staan, maar ook door open dagen op je eigen bedrijf te houden.'

Wat kunnen boomkwekers nog meer doen om nieuw personeel te vinden?

'Bij ons werken veel mensen die hier ooit als zaterdaghulp zijn begonnen. Om dit te bevorderen houden wij regelmatig familiedagen, zodat ouders ook een kijkje kunnen nemen op het bedrijf. Zo zien ze waar hun kinderen mee bezig zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer